reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA spustila program Artemis, odstartoval satelit CAPSTONE

30.6.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA spustila program Artemis, odstartoval satelit CAPSTONE
Nyní už čekáme především na start mise Artemis I ale ještě před ní přišel na řadu satelit CAPSTONE, jehož start si přitom vzala na starost malá společnost Rocket Lab. Ta poskytla svou vlastní raketu Electron. 
A merická společnost Rocket Lab zde tak použila svou dvoustupňovou raketu Electron, která je schopna vynést na oběžnou dráhu jen 300 kg nákladu, takže na cestu k Měsíci to bude ještě mnohem méně. Ovšem satelit CAPSTONE není žádný cvalík a váží pouze kolem 11 kilogramů, takže se dá zařadit do třídy Cubesat. Čím ale spadá do programu Artemis a jak k němu přispěje? O tom jsme jednou už mluvili.
 
 
NASA Artemis se netýká jen letů raket SLS s cílem přistát na Měsíci (nebo jej zprvu jen párkrát obletět), ale jde tu i o vesmírnou stanici Lunar Gateway, která bude sestavena na oběžné dráze Měsíce. CAPSTONE tak nyní letí otestovat zvolenou oběžnou dráhu a dle toho dostal i svůj název: Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment.
 
 
Pro Rocket Lab šlo jednoznačně o nejvýznamnější start jejich Electronu, který létá už od roku 2017 a zatím má na kontě jen 3 selhání. Tentokrát šlo o další úspěch (pokud jde o samotný start) a CAPSTONE brzy poletí směrem k měsíčnímu rendezvous. Umístěn bude na vskutku neobvyklou dráhu, kterou můžeme označit zkratkou NRHO - near rectilinear halo orbit. 
 
Konkrétně jde o vysoce výstřední polární dráhu, která satelit zavede na vzdálenost nejblíže 3400 km od Měsíce v periapsidě nad jižním pólem a v apoapsidě nad severním pólem pak až na 76 tisíc kilometrů. NASA si od takové dráhy slibuje to, že stanice bude mít neustálé a ničím nepřerušované spojení se Zemí a také nemá být tak vystavena gravitačním interakcím mezi Zemí a Měsícem, což jednoduše znamená, že bude zapotřebí jen minimum korekcí dráhy, které vyžadují palivo.
 
CAPSTONE se nyní ještě zdržuje na oběžné dráze Země, kde je ještě spojen s platformou Photon firmy Rocket Lab. Během příštích dní ale Photon zapne svůj motor HyperCurie, vyšle satelit na cestu a poté se odpojí. Cesta to ale bude dlouhá a potrvá cca 4 měsíce a poté bude následovat asi půlroční testování dráhy NHRO. Start CAPSTONE se tak dá označit za vůbec první misi pevně spojenou s programem Artemis. 


reklama