reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa Rocket Lab vynesla 34 satelitů, při návratu ji zachytil vrtulník

5.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Raketa Rocket Lab vynesla 34 satelitů, při návratu ji zachytil vrtulník
Společnost Rocket Lab nemůže soupeřit s technologiemi firmy SpaceX, ale už také dokázala zachytit svůj nosič, který předtím vynesl do vesmíru celou várku satelitů. Přesto se ale záchrana rakety zcela nezdařila. 
Jedná se tu o již dobře známé rakety Electron společnosti Rocket Lab, která ale plánuje vypouštět i mnohem těžší nosiče, které už budou víceméně srovnatelné i s Falcon 9 firmy SpaceX. Electrony jsou ale menší rakety, které dokáží na oběžnou dráhu vyslat menší satelity třídy Cubesat. Ovšem těch mohou nést i desítky, ostatně v rámci poslední mise jich Electron dostal na orbitu celkem 34. Zajímavý tu byl ale především pokus o záchranu hlavního stupně Electronu. 
 
 
Electron je 18 metrů vysoká dvou až třístupňová raketa s průměrem 1,2 metru. Na nízkou oběžnou dráhu dokáže dostat až 300 kg nákladu, přičemž startů proběhlo od roku 2017 už 26 a z toho byla zaznamenána tři selhání. Během posledního startu ale byla nosnost snížena, neboť hlavní stupeň rakety s sebou nesl padákový systém, který má umožnit jeho zachycení pro opětovné použití. Dle Rocket Lab přitom padák na palubě sníží nosnost rakety o cca 10 až 15 procent. 
 
Pondělní mise nazvaná dle Tolkiena "There and back again" tak měla být zvláštní v tom, že na padáku klesající raketu měl zachytit vrtulník Sikorsky S-92, což se skutečně podařilo, jak ukazuje video (cca od 15:30).
 
 
Raketa na svém hlavním padáku klesala rychlostí kolem 10 metrů za sekundu, přičemž vrtulník se k ní přiblížil seshora a pomocí háku zachytil padákové šňůry. Společnost Rocket Lab přitom pochopitelně už dříve provedla testy, které ukázaly, že je helikoptéra schopna takto zachytit cca 1000kg raketu. Zkonstruována je mimochodem z uhlíkového kompozitu a jejích devět motorů Rutherford celkově váží jen 315 kg. 
 
Později se ovšem piloti vrtulníku rozhodli v souladu s protokolem raketu odhodit, neboť sami nebyli spokojeni s tím, jakým způsobem byla zachycena. Nedokázali ji tak dostat přímo na loď, která ji musela vylovit z moře až později. Budou tak zřejmě potřeba úpravy, než se zachytávání Electronu ze vzduchu stane pro Rocket Lab rutinní záležitostí a firma bude moci snížit náklady na jeden start této rakety, který nyní přijde na cca 7,5 milionu dolarů (Falcon 9 aktuálně po zvýšení cen startuje za 67 milionů dolarů). 


reklama