reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA testuje ADEPT: skládací deštníkový tepelný štít

14.9.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA testuje ADEPT: skládací deštníkový tepelný štít
NASA ADEPT je v podstatě hi-tech skládací deštník, ovšem takový, který vydrží vysoké teploty několika tisíc °C tvořené třením o atmosféru při sestupu z vesmírného prostoru. K čemu by mohl být dobrý?
Tepelné štíty jsou pro kosmická zařízení, která mají za úkol bez úhony přistát na nějakém tělese s vlastní atmosférou naprosto nezbytná zařízení, která byla vždy těžká a objemná. To je zvláště důležité v případě sond, které jsou vysílány na cizí planety anebo na dlouhou cestu, z níž se mají vrátit zpět na Zemi s nákladem. To je tak třeba případ množících se misí, jež mají za úkol přivézt zpět vzorky asteroidů či jiných těles. 
 
 
Pak se bude hodit, když bude tepelný štít lehký a nezabere moc místa, což má Adaptable Deployable Entry and Placement Technology (ADEPT) splňovat. Značně zjednodušeně jde o uhlíkový deštník schopný odolávat teplotám několika tisíc stupňů Celsia, a to v případě sestupu do atmosféry Země kolem 5400 °F / 3000 °C. I při sestupu do tenké a řídké atmosféry Marsu je třeba využívat ochranu proti teplu. Zde se využívají speciální skořepiny s fenolovými plasty a postupně se odlupujícími vrstvami. Ty ale jsou celkem těžké a rozhodně nejsou flexibilní, což znamená prostou a očividnou věc: takové štíty nemohou být větší než nákladový prostor raket. 
 
Nyní je ale vyhlídka na to, že stejně jako se mohou rozložit jednotlivé části sond, stejně tak se budou moci zvětšit i tepelné štíty, a to díky tlusté uhlíkové pletenině, z níž jsou složeny. Tato pletenina je připevněna na rozkládací strukturu podobnou žebrům deštníku. A jde ještě o jednu věc. Díky možnosti zvětšit plochu tepelného štítu bude moci přistávací zařízení díky němu i efektivněji zpomalit. 
 
 
ADEPT již prošel prvním testem, a to 12. září, který zahrnoval 15minutový suborbitální let. Raketa jej vynesla na hranici vesmíru, čili do cca 100 kilometrů výšky a z ní se snesl zpět na zem. Dosáhl při tom rychlosti až kolem 3700 km/h, což je samozřejmě mnohem méně, než při sestupu do atmosféry z vesmíru. Nyní šlo ale především o mechanismus a aerodynamiku. 
 
Další test už bude ostrý, takže ADEPT při něm vstoupí do atmosféry rychlostí přes 27 tisíc kilometrů za hodinu, ale o tom se zatím neví ani to, kdy proběhne. 
 


reklama