Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA využije ruské Sojuzy i v příštím roce

24.4.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA využije ruské Sojuzy i v příštím roce
NASA už řadu let musí využívat služeb ruských Sojuzů k vynášení astronautů na oběžnou dráhu Země i návrat zpět, a to od té doby, co v roce 2011 skončily lety raketoplánů. V tomto roce měla tato praxe skončit, ale to už neplatí. 
Včera jsme se dozvěděli, že loď Crew Dragon společnosti SpaceX explodovala při pozemním testu motorů SuperDraco. Rozhodnutí NASA však možná přišlo ještě dříve, takže to s touto událostí může těžko souviset. Vývoj zmíněné lodi však už dříve poznamenala zpoždění a špatné zprávy v poslední době přicházejí také z firmy Boeing, takže jde spíše o celkovou reakci na vývoj lodí firem SpaceX a Boeing v poslední době a vypovídá to o tom, že NASA nechce nic ponechat náhodě. Zajistila si tak ještě alespoň jeden další turnus prostřednictvím Sojuzu a vypadá to, že ten asi opravdu bude potřeba. 
 
Však společnost SpaceX měla před Boeingem náskok, který však může být explozí její lodi vymazán. O tom se už spekuluje, ale zda opravdu nastane další zpoždění v plánu testů a příprav na první ostrý start, to není dosud jasné. Poznáme to až poté, co bude ohlášena příčina exploze. 
 
 
Nyní je jisté jen to, že NASA využije Sojuz ještě v příštím roce, a to alespoň jednou. Sedadla v Sojuzech jsou sice drahá a jejich cena už se může pomalu přibližovat 90 milionům dolarů za jedno. Ostatně v následujícím grafu můžeme velice dobře vidět skokový nárůst cen v druhé polovině roku 2011, čili poté, co NASA přestala provozovat raketoplány. Nicméně i takovéto ceny jsou pro agenturu daleko lepší, než aby nechala ISS ladem. 
 
 
Co to tedy znamená? Rozhodnutí ovlivní už aktuální posádku ISS. Astronautka Christina Koch si prodlouží svůj pobyt na stanici na 335 dní, čímž vytvoří rekord mezi ženami a přiblíží se k rekordu všech astronautů NASA, který se 340 dny vytvořil Scott Kelly. NASA si díky tomu bude moci opět ověřit, jaký vliv má dlouhodobý pobyt ve vesmíru na lidské zdraví a kondici. 
 
Christinin kolega Andrew Morgan bude na ISS také déle, než se plánovalo, a to alespoň 7 měsíců. Jeho datum návratu ještě nebylo stanoveno. 
 
24. června se pak z ISS vrátí Anne McClain (NASA) David Saint-Jacques (CSA) a Oleg Kononenko (Roskosmos), a to samozřejmě v Sojuzu. O necelý měsíc později bude ISS opět plně osazena příletem právě Andrewa Morgana (NASA) a společně s ním to bude také Luca Parmitano (ESA) a Alexandr Skvorcov (Roskosmos). 
 
Pokud to vyjde, pak v červenci by mohla proběhnout mise Demo-2 společnosti SpaceX. Bob Behnken a Doug Hurley by tak mohli přiletět na dvoutýdenní pobyt právě v Crew Dragonu a pak se v něm také vrátit. Nebudou tak patřit mezi členy Expedition Crew stanice. Tato mise je ale nyní ohrožena. 
 
Dále je na 25. září v plánu start astronautky Jessicy Meir (NASA), Olega Skripočky (Roskosmos) a s nimi poletí Hazzaa Ali Almansoori (Spojené Arabské Emiráty). Ten ale na stanici vydrží jen krátce a 2. října se vrátí zpět a s ním i Nick Hague a Alexej Ovčinin. 
 
A konečně, během února 2020 se Parmitano, Skvorcov a Koch vrátí zpět na pevnou zem a po nich bude v březnu následovat Meir, Skripočka a Morgan, takže pokud NASA v dohledné době skončí se Sojuzy, bude to nejdříve na přelomu zimy a jara 2020. 
 
Co se týče firmy Boeing, máme tu ještě jednu novinku. Ke konci tohoto roku má proběhnout test jeho lodi Starliner ve stejném stylu jako Demo-2 firmy SpaceX. Změnilo se však to, že astronauti v tomto případě nezůstanou na ISS jen dva týdny, ale několik měsíců. Do té doby však musí Boeing, stejně jako SpaceX, provést zbývající testy padáků a také záchranného systému.  
 
Zdroj: Astronomy