reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX Crew Dragon explodoval při pozemním testu

23.4.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX Crew Dragon explodoval při pozemním testu
Loď Crew Dragon společnosti SpaceX, která by měla už za několik měsíců vynést na ISS první astronauty, explodovala při pozemních přípravách. Byla zcela zničena a nikdo přitom naštěstí nepřišel k újmě. 
SpaceX Crew Dragon už úspěšně prošel prvním zásadní praktickou zkouškou, při níž byl vynesen k ISS k ní se řízen na dálku připojil, než zase po týdnu přistál pomocí padáků. V létě by měl na ISS vynést první lidi na krátkou misi, čili to můžeme považovat také ještě za test, než bude tato loď uvedena do provozu. Ještě před tím ji ale čeká ještě jedna zkouška, která se bude týkat jejího záchranného raketového systému. Ten pracuje obvyklým způsobem a má za úkol odpojit loď od rakety a pomocí vlastního pohonu ji dostat pryč, aby mohla nouzově přistát. To se bude zvláště hodit v případě, že se některý z Falconů 9 rozhodne k další "neplánované rapidní demontáži". 
 
 
Právě v přípravách na tento test však takto dopadl samotný Crew Dragon, jak ukazuje video ve zdroji aktuality, které však zrovna detailní není. Je na něm vidět samotná loď na kovovém podstavci, jež prostě v jedem moment exploduje. Co se tedy stalo? 
 
V průběhu natáčení byl chystán zážeh motorů SuperDraco, které právě mají za úkol dostat loď do bezpečné vzdálenosti od rakety a firma SpaceX chtěla zjistit, zda na to mají dostatečný výkon i během tzv. Max-Q. Tento údaj značí dosažení maximálního dynamického tlaku při průletu atmosférou. Není ale jasné, zda se motory vůbec spustily, než loď explodovala.
 
SuperDraco mají být třetí nejvýkonnější motory, které bude SpaceX vyrábět a jsou určeny speciálně pro záchranné systémy. V následující fotografii můžeme vidět oranžový kouř, který byl způsoben vyhořením až dvou tun okysličovadla těchto motorů, což je N2O4.
 
 
Zatím tak není jasné, co se stalo, neboť nehoda se teprve vyšetřuje za účasti NASA. Je však zřejmé, že další testy jsou v ohrožení, respektive jejich termíny. V nejlepším případě by mohlo jít o problém spojený s pozemními systémy či prostě o chybu netýkající se bezprostředně lodi Crew Dragon. Pokud to ale bude zásadní problém, a to třeba samotných motorů SuperDraco, pak by tato loď nemusela letos vůbec startovat s lidskou posádkou. To by pak mohlo způsobit potíže i samotné NASA, která už pro příští rok nepočítá se Sojuzy. V záloze má ještě Boeing, ovšem s ním to také nevypadá nejlépe.
 
Zdroj: Extremetech 


reklama