reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Následek Brexitu, Britové vyvíjí roboty pro sběr jahod

30.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Následek Brexitu, Britové vyvíjí roboty pro sběr jahod
Vystoupení Velké Británie z Evropské unie má zajímavé následky. Kvůli složitějším pracovním podmínkám po Brexitu hledá Británie cestu, jak nahradit chybějící brigádníky pro sběr jahod autonomními roboty.
Po vystoupení Velké Británie z Evropské unie odpadne pro kontinentální brigádníky jedna z tradičních zemí, kam jezdili v létě na brigádu. Týká se to např. sběru jahod, kdy tato země každoročně vyprodukuje přes 100 tisíc tun tohoto ovoce. Jahody zde každoročně sbírá téměř  20 tisíc brigádníků z celé Evropy, zejména však Rumunska a Bulharska. Nevypadá to, že by takové téma mohlo mít něco společného se Světem hardware. To je však mýlka. Jde totiž o to, čím chce Británie nahradit tyto chybějící brigádníky. Budou to autonomní roboti pro sběr jahod. Už dnes je totiž pracovníků nedostatek (20 % úrody se nepodaří posbírat) a po Brexitu se to ještě zhorší.
 
Jahoda
 
autor: Jeff Kubina from the milky way galaxy [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Na řešení pracuje společnost Wilkin & Sons Tiptree s Univerzitou v Essexu, jejíž tým vede Vishuu Mohan. Roboti by měli být schopni v porostu najít viditelné i schované jahody, a to i při měnících se podmínkách, jako jsou různé úrovně osvětlení dané počasím. Měli by tak pracovat i za deště a ve větru.
 
Robot pro sběr jahod
 
 
V případě robotů to ale zdaleka nebude tak jednoduché. Je potřeba zapojit vizuální systém a ten správně spojit s pohybem robotických rukou a ovládáním síly stisku. Je potřeba vyvinout dostatečnou sílu na to, aby dokázal utrhnout jahodu, ale zároveň by měla být dost malá tak, aby robot jahodu nerozmačkal. Každá jahoda má totiž odlišný tvar, velikost i tvrdost, kterou je vzít do úvahy. Podle týmu by robot měl být hotov během několika měsíců.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama