reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nástupce NVIDIA Volta přijde v roce 2018 a bude to Ampere

13.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Nástupce NVIDIA Volta přijde v roce 2018 a bude to Ampere
Pokud si NVIDIA již vypůjčila jméno Alessandra Volty, pak nebylo těžké uhádnout, kdo bude následovat. Bude jím André-Marie Ampère, tentokrát francouzský fyzik a po něm pojmenovanou architekturu tak máme jako další v pořadí.
Hlavní zpráva tak je, že po architektuře NVIDIA Volta nastoupí Ampere a ta by měla být oficiálně představena na akci GTC (Graphics Technology Conference) v roce 2018. Ta proběhne ke konci března a samozřejmě nelze očekávat, že by zahrnovala představení nových herních karet s architekturou Ampere, však se v té době možná ještě ani nedočkáme nových herních GPU Volta. Spíše bude toto představení spojeno s akcelerátory firmy NVIDIA pro profesionální nasazení, jako je Tesla či Drive PX. 


Případně nemusí jít o žádné nové konkrétní produkty, jako spíše představení samotné architektury následované technickými prezentacemi různých firemních inženýrů, zatímco samotné produkty budou představeny později a ty spotřebitelské mnohem, mnohem později. 

My můžeme očekávat, že NVIDIA v dohledné době uvede na trh grafické karty GeForce série 2000, či jak se rozhodne pokračovat v číslování, a Ampere by tak měly spadat mezi GeForce 3000. 

I nyní je stále velká otázka, kdy GeForce generace Volta dorazí na trh. NVIDIA na něj teprve nedávno vypustila GeForce GTX 1070 Ti, zbrusu nový model coby konkurenci pro karty AMD Radeon RX Vega 56, takže Pascal ještě zdaleka nekončí. Nicméně i tak už má za sebou karta GeForce GTX 1080 kolem roku a půl na trhu a my můžeme očekávat, že do dvou let už bude mít svého nástupce. Stejně tak lze ale tušit, že i herní Volty nastoupí salámovitou metodou a NVIDIA jejich uvádění na trh rozprostře přes mnoho měsíců. 

Tak či tak, NVIDIA o vypuštění GeForce "Volta" zatím mlčí, a tak tu máme pouze předpoklad, že ty by mohly dorazit na trh někdy na začátku příštího roku. Pokud je to ale pravda, tak se to pochopitelně dozvíme o několik týdnů dříve. 




reklama