reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek 14nm čipů Intelu pokračuje, výrobci odkládají nové produkty na příští rok

26.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek 14nm čipů Intelu pokračuje, výrobci odkládají nové produkty na příští rok
Intel má dle serveru Digitimes přetrvávající problémy s uspokojením poptávky po 14nm čipech. To se projeví na odsunutí nástupu produktů, které jsou na nich založeny, a to platí i přes již konečně částečně rozjetou 10nm výrobu. 
Problémy s nedostatečnou kapacitou 14nm linek firmy Intel jsou dobře známé, ovšem my jsme vzhledem k jejím ujištěním očekávali, že nyní už budou zanedbatelné. Ostatně Intel investoval přinejmenším miliardu dolarů do navýšení produkce 14nm čipů, o čemž se mluví už alespoň rok. Vedle toho začal některé čipové sady, pro něž už využil 14nm proces, opět vyrábět na 22nm linkách a nyní už také nabízí 10nm procesory Ice Lake v mobilních verzích. Ty by tak logiky měly přinést jistou úlevu, i když je otázka, kolik takových procesorů je Intel schopen vyrábět. 
 
 
Dle Digitimes tak Intel stále nestíhá a to dle zdrojů v průmyslu přiměje mnohé výrobce notebooků k tomu, aby odložili nástup svých nových modelů do příštího roku. Problém s nabídkou 14nm čipů tak evidentně vyřešen ještě nebyl a my můžeme uvažovat o tom, že jde pravděpodobně o věc spojenou s představenými mobilními procesory Comet Lake postavenými na procesu 14nm++. 
 
Ty budou tvořit 10. generaci rodiny Core a konkrétně pak řady Comet Lake-U i Comet Lake-Y, čili mobilní a mobilní ultraúsporné procesory. K dispozici budou po boku 10nm Ice Lake, přičemž dle srovnání to vypadá, že řada uživatelů bude mít opravdu těžkou hlavu při výběru. 
 
 
Ice Lake jsou sice 10nm čipy, ale hodnoty TDP v podstatě zůstaly stejné (i Comet Lake lze konfigurovat na 25W TDP). CPU jádra v Ice Lake sice nabízí vyšší IPC, ovšem výrazně nižší maximální takty a stejně tak končí na 4C/8T, kdežto Comet Lake mají i 6C/12T s odpovídající L3 cache. Jasnou výhodou pro Ice Lake jsou tak z hlediska hlavní výbavy snad pouze integrované grafické čipy 11. generace s až 64 EU. 
 
Z toho všeho prostě a jednoduše vyplývá to, že 14nm proces je stále živý, aktuální a Intel za něj dosud nemá náhradu, která by jej byla schopna posadit na druhou kolej. To by mohl alespoň částečně změnit 10nm proces v druhé generaci (10nm+) chystaný pro příští rok, ale 14nm proces se ještě také může trošku vyvinout (14nm+++ ?). Na příští rok už Intel slíbil i 10nm Xeony a především jde o to, že čím dříve bude opuštěn 14nm proces, tím dříve se prosadí nové podoby architektury, jako jsou CPU jádra Sunny Cove a jejich nástupci nejen u hrstky mobilních CPU. Do té doby tu budeme mít stále iterace procesorů Skylake a snahu zvyšovat počet jader a jejich takty na hranici možností, což očekáváme od desktopových Comet Lake-S.
 


reklama