reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek kvalifikované pracovní síly může dále zdražovat výrobu čipů

24.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek kvalifikované pracovní síly může dále zdražovat výrobu čipů
Vysoký zájem o počítačové čipy a elektronické součástky je náročný nejen na zdroje a výrobní kapacity jako takové, ovšem ty jsou pochopitelně spojeny i s potřebnou pracovní sílou. Té se nedostává, a přirozeně tak rostou mzdy.
Globální asociace IDC, která sjednocuje na 3000 firem včetně mnohých OEM výrobců hardwaru či elektroniky, nedávno provedla velký průzkum ve snaze identifikovat klíčové problémy, kterým firmy v elektronickém průmyslu dnes čelí. 
 
 
Mezi nejčastěji zmiňované problémy patří pochopitelně nedostatek materiálu obecně, což má za následek zvyšující se ceny a to trápí celých 90 procent dotazovaných. To pro téměř všechny takové firmy znamenalo i zpoždění výroby jejich produktů a pro 31 % z nich to bylo dokonce o osm týdnů nebo déle. Celkově tak klesají zásoby skladů, zatímco resty se množí a 58 % firem očekává, že nedostatek zasáhne i druhou polovinu příštího roku a uvolnění nastane nejdříve jeho koncem. 
 
 
Ovšem hned na druhém místě nalezneme problém se zvyšující se cenou práce, o níž mluví 68 procent firem v IPC, přičemž čtyři pětiny má aktuálně problém na pracovním trhu najít kvalifikované zaměstnance. To bude mít dle dvou třetin členů IPC za následek to, že cena práce bude v příštích měsících růst, což se může promítnout jednak do výdělků firem a pak koncových cen. Výrobci přitom vyloženě neuvádějí, že budou nuceni zvyšovat ceny svých produktů, ale to se teprve ukáže. 


reklama