reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek procesorů a slabá poptávka po grafikách jako předzvěst celkového poklesu trhu s PC

13.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek procesorů a slabá poptávka po grafikách jako předzvěst celkového poklesu trhu s PC
Předpověď společnosti IDC ohledně vývoje celkového trhu s PC je zcela nepřekvapivá. Dobře víme, že Intel má velké problémy s uspokojením poptávky po svých procesorech a NVIDIA naopak s plnými sklady. 
Zhruba v polovině minulého roku jsme si mohli číst o tom, jak se trh s počítači PC spravuje. Jenomže to už pomalu začaly pronikat na web i zprávy o tom, jak Intel nestíhá vyrábět procesory i čipové sady, a to jednoduše proto, že nebyl schopen přijít s 10nm procesem včas. Je přitom velká otázka, zda ten bude vůbec představovat opravdového nástupce 14nm procesu, nebo bude spíše přeskočen a Intel napne všechny síly pro vývoj 7nm procesu. Sázet by se dalo na to, že Intel bude vyrábět 10nm technologií spíše mobilní a celkově slabší čipy a 14nm technologii si nechá pro výkonná desktopová a serverová CPU, aby poté ihned přešel na 7 nm. 
 
 
Dle čísel od společnosti IDC tak vývoj trhu s PC ukázal v první polovině předchozího roku známky růstu s 2,7% nárůstem v druhém kvartálu, což byl nejlepší výsledek od roku 2012. Poté už se začal projevovat nedostatek procesorů Intel a růst byl ten tam. Celkové prodeje za předchozí rok klesly a dle  IDC to bude podobné až do roku 2023 s CAGR -1,2 %. 
 
Nicméně za pokles mohou dle zveřejněných dat především tenká mobilní PC, zatímco zařízení 2 v 1 mají naopak zařídit rostoucí prodeje a stejně tak i klasické notebooky a mobilní pracovní stanice. Desktopové počítače ale mají také sestupnou tendenci prodejů, která se odrazí i v klesajícím podílu těchto zařízení na celkovém trhu s PC, který se do roku 2023 sníží na 21,3 %. Prodeje desktopů mají ale klesat především letos, takže v příštích letech už to bude o něco lepší, a to především právě kvůli aktuálnímu nedostatku procesorů Intel a celkově slabém zájmu o grafické karty. To se tak týká i jinak tradičně silného trhu s herním hardwarem. 
 
Jistou nadějí pro prodeje desktopů je blížící se konec životnosti systému Windows 7, ale to se bude týkat především společností. Běžní uživatelé budou reagovat spíše až poté, co Windows 7 ztratí podporu Microsoftu, což nastane na konci ledna 2020.  
 
Velká neznámá je ray tracing v reálném čase, o jehož dopadu si analytici nejsou jistí a podobné je to v mobilním světě se skládacími displeji. Pro trh s PC je ale největší problém ten, že už je dávno vyspělý a nemá moc možností, jak se vyvíjet. Je tu málo zásadních technologií, které by mohly vyvolat zájem¨lidí, kteří už neprahnou ani po výkonnějším hardwaru. 
 
 


reklama