reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje počítačů se dle Gartneru i IDC vzmáhají

13.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Prodeje počítačů se dle Gartneru i IDC vzmáhají
Společnosti Gartner i IDC včera zveřejnily nové informace o tom, jak si stojí prodeje počítačů PC a celý jejich trh. Šlo tak především o čísla spojená s letošním druhým kvartálem a dle obou společností nastal růst. 
V posledních šesti letech byly prodeje počítačů PC velké téma a obecně se soudí, že ty už mají své zlaté časy za sebou, což platí zvláště pro stolní PC. Už dávno je překonaly notebooky a ony samotné už také nejsou takový hit, jakým bývaly. Nicméně jsme už vyhlíželi dobu, která přinese obrat, a to alespoň mírný, jenž zastaví vytrvalý pokles prodejů. V posledních kvartálech se objevovaly náznaky, dle nichž prodeje začaly alespoň stagnovat, ovšem nyní se Gartner i IDC shodují na tom, že rovnou rostly. 
 
 
Společnosti vidí za růstem prodejů především systém Windows 10, a to konkrétně to, jak jej začínají brát na milost podniky a organizace, což znamená také obměnu hardwaru. O tom mluví především Gartner, dle níž byl druhý letošní kvartál vůbec poprvé v meziročním srovnání růstový (+ 1,4 %), a to od prvního kvartálu roku 2012. Ve všech světových regionech přitom nastala nějaká forma růstu, na čemž se bude moci v budoucnu stavět. Nicméně zatím Gartner nechce mluvit o tom, že by trh s PC měl celkově nastartováno k růstu a spíše se píše o jeho stabilizaci. 
 
 
Jak ale ukazují čísla, vývoj na trhu s PC v poslední době přeje především velkým společnostem. Nejvíce si polepšila společnost Lenovo, pak Dell a HP, přičemž i firmy Apple a Acer rostly, a to na úkor ostatních menších společností. Dobrá zpráva pro výrobce PC je ta, že podniky přecházející na Windows 10 budou posilovat prodeje po dobu alespoň dvou příštích let. My můžeme připomenout, že téměř přesně za rok a půl (14. 1. 2020) navíc končí rozšířená podpora systému Windows 7, který je dnes stále velice oblíbený, a to by mělo k Windows 10 přitáhnout další lidi. 
 
Společnost IDC udává dokonce silnější růst než Gartner, a to v meziročním srovnání dokonce o 2,7 procent. To mohl ovlivnit fakt, že IDC mezi PC počítá také třídu Chromebooků, ovšem dle této firmy je navíc jednička mezi výrobci PC společnost HP namísto Lenova, ovšem když se podíváme na mizivý rozdíl mezi nimi ve výše uvedené tabulce, nelze se tomu ano moc divit. IDC však řadí HP na první místo s podílem 23,9 % vs. 22,1 % ve prospěch Lenova, což už není tak těsné. 
 
IDC také souhlasí se společností Gartner ohledně toho, co způsobilo tento růst a zmiňuje také to, že se zlepšila dostupnost samostatných grafických karet a snížily se jejich ceny. 
 
 
Zdroj: IDC, Gartner


reklama