reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejen ZOTAC ukázal svou Steam Machine

4.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Nejen ZOTAC ukázal svou Steam Machine
Na trh začaly být uváděny nové počítače Steam Machine, čili PC určená pro operační systém Steam OS od Valve. Vedle ZOTACu a jeho SN970 to je ještě SYBER, nová divize CyberPowerPC, která má celou řadu.
Společnost ZOTAC ale přece jen známe lépe, stejně jako její produkty, které se v našich obchodech běžně prodávají. Měl by se tedy do nich dostat i model ZOTAC Steam Machine SN970, který je určen do obývacího pokoje pro připojení k televizoru. Jde tak o zařízení, které nás má odpoutat od stolu s počítačem a "přinést zábavu do obývacího pokoje".





Z fotografie to vypadá, že ZOTAC prostě vzal jedno ze svých mini PC a plácnul na něj logo platformy Steam, přičemž samotné PC nevypadá, že by mohlo nést výkonný hardware. Ovšem firma říká, že využívá nejnovější procesory Intel Core a samostatné grafické karty NVIDIA GeForce GTX s achitekturou Maxwell. Na ty budeme moci připojit až čtyři monitory, či spíše televizory, ale kdo má v obýváku takovou sestavu?

Nicméně to nevypadá, že by se Steam Machine od ZOTACu už chystaly na trh. Firma jednak neuvedla žádné podrobnosti o hlavních hardwarových komponentách (z označení ale můžeme vytušit, že využije nejspíše mobilní kartu GTX 970M) a pak také mluví o procesorech Intel Core 6. generace. To ale není aktuální Broadwell, ale budoucí Skylake, která má nastoupit až někdy na podzim. ZOTAC ale o SN970 v tiskové zprávě mluví, jako by to byla už hotová věc a udává, že každý kus přijde s přibaleným ovladačem Steam Controller a je zcela konkrétní, co se týče úložných zařízení. Jde o sestavu 64GB M.2 SSD a a 2,5" 1TB HDD a konektivitu zajistí krom Ethernetu také moderní Wi-Fi 802.11ac.





Další informace můžeme vyčíst z doprovodných fotografií. Máme tu čtyři USB 3.0, dva USB 2.0, čtyři výstupy HDMI 2.0 plus jeden vstup, dva Gb Ethernety, čtečka karet SD, dva audio konektory, napájecí konektor pro externí adaptér a anténní konektor. Firma se ale ani slůvkem nezmiňuje o tom, kdy by její Steam Machine SN970 měly dorazit na trh, ale pokud je informace o 6. generaci Core správná, v nejbližších měsících to nebude.

Pak můžeme ještě zmínit značku SYBER, která patří firmě CyberPowerPC a připravila vlastní řadu Steam Machines. Ty budou stejně jako v jiných případech určeny pro hraní her streamovaných z hlavního domácího počítače, ale budou mít i výkon na to, aby je mohly samy renderovat. Uživatel tak bude mít na výběr z cca 1000 titulů, které budou moci být provozovány na systému SteamOS.

SYBER chystá celkem šest modelů, které představí později a přitom mluví o letošním podzimu. Je tedy pravděpodobné, že i výše zmiňovaný model od firmy ZOTAC se chystá na podzim. SYBER už na letošní GDC představila tři konkrétní systémy (ovšem ve stádiu prototypu či konceptu), a to Steam Machine-Mini, Steam Machine-Mercury a Steam Machine-Switch. Konkrétnější obrysy má Steam Machine-E využívající čtyřjádrový procesor či APU od AMD a grafiku NVIDIA GeForce GTX. Steam Machine-P využije procesor Intel Pentium G3258 a Radeon R9 270X (cena 549 USD) a Steam Machine-K zase Core i5-4690K a NVIDIA GeForce GTX 970 (cena 999 USD).

Zdroj: techPowerUp
reklama