reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Některé PS5 jsou hlučnější než jiné, jak je to možné?

2.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Některé PS5 jsou hlučnější než jiné, jak je to možné?
Zákazníci kupující si nové konzole PlayStation 5 nevědomky hrají menší "hlukovou loterii". Chlazení všech vyrobených modelů totiž není stejné, jak uvádí francouzský server Les Numériques. V čem se liší?
Server Les Numériques získal dvě verze konzole Sony PlayStation 5, a to jednak model poskytnutý na testy přímo výrobcem a vedle toho další kus, který už byl pořízen v obchodě. 
 
 
PlayStation 5 v každém případě využívají pěkně tlusťoučký radiální ventilátor, který profukuje rozlehlý pasiv, jak ukázalo ostatně i toto již známé video, v němž byla konzole rozebrána. 
 
 
Víme tak, že ventilátor lze velice snadno odpojit, a tak i vyčistit od prachu, stejně jako samotný chladič. Jeho průměr je 120 mm a výška či tloušťka 45 mm, takže hluku jistě může nadělat více než dost. 
 
 
Ukazuje se ale, že Sony využilo minimálně dva designy těchto ventilátorů, které se liší počtem lopatek i jejich tvarem. Lopatek může být sedmnáct, anebo dvacet tři, přičemž na první pohled vypadá lépe verze s menším počtem lopatek, které jsou v jejím případě větší a zasahují až ke krytu cívek. Dalo by se také předpokládat, že ventilátor označený na snímku písmenem B bude méně hlučný, ale leda na stejných otáčkách, takže v praxi může být naopak hlučnější a dle popisku fotografie skutečně je. Ostatně na hlučnosti se nepodepisuje jen tvar lopatek, ale také použitý motorek. 
 
A právě ventilátor B byl nalezen v zakoupené konzoli a ta dle testů hlučí v herním provozu na úrovni 43 dBA, přičemž testovací kus pracoval při 39 dBA, a to už bohužel není zanedbatelný rozdíl. Sami si můžeme poslechnout nahrávky obou verzí konzolí běžících v klidu a v zátěži, přičemž dle mého názoru je rozdíl patrný zrovna spíše v klidovém režimu, kdy ventilátor B nepříjemně vrčí. 
 
Server Tom's Hardware toto zjištění označuje za alarmující, což je snad až příliš ostrá reakce. Ale je pravda, že zkušenosti zákazníků se mohou dle toho lišit od zjištění recenzentů. Zároveň se ale dá předpokládat, že Sony prostě jen použilo různé ventilátory od různých výrobců a není za tím nic jiného. Ovšem zákazníka pochopitelně může zamrzet, když zjistí, že jiným může jejich PlayStation 5 fungovat s nižší hlučností. 


reklama