Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Shepard od Blue Origin vzlétne v srpnu opět s posádkou

1.8.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
New Shepard od Blue Origin vzlétne v srpnu opět s posádkou
Blue Origin, jejímž zakladatelem je Jeff Bezos, opět vzlétne se svou raketou New Shepard nad hranici vesmíru. V rámci letu se do kosmu podívá šestice pasažérů různých národností, nebo i věku. Start rakety se uskuteční už za několik dní.
Společnost Blue Origin pošesté vynese pilotovanou misi s astronauty ve své raketě New Shepard. Termín startu je naplánován na 4. srpna, což je přesně dva měsíce od posledního vzletu New Shepard. Lety do vesmíru s touto společností jsou ale jen krátkými skoky nad hranici, která pomyslně odděluje zemskou atmosféru od kosmu.
 

Raketa New Shepard již absolvovala 21 startů, srpnová mise tedy nese označení NS-22. Na hranici vesmíru tentokrát poletí inženýrka Sara Sabry, která bude první astronautkou z Egypta, podnikatel Mário Ferreira, jenž taktéž poprvé reprezentuje Portugalsko ve vesmíru, a Vanessa O'Brian. Ta se poté stane první ženou, která pokořila Mount Everest, odvážila se podívat do hlubokomořského příkopu Challenger a překročila Kármánovu hranici, jež je považována za začátek kosmického prostoru. 

Na palubě kosmické lodi bude dále přítomen Coby Cotton, spoluzakladatel komediálního YouTube kanálu Dude Perfect, a také manažer z oblasti telekomunikací Steve Young. Posledním, šestým pasažérem bude Clint Kelly III, který stojí za projektem agentury DARPA, jenž začal v 80. letech a pomohl rozvinout základ technologie pro moderní samořiditelná auta.