reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua obviněna z nestejné kvality vyrobených ventilátorů, proběhl test

8.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Noctua obviněna z nestejné kvality vyrobených ventilátorů, proběhl test
Společnost Noctua byla na Redditu pranýřována, že na trhu prodává stejné produkty různých kvalit, což mělo být způsobeno jejich výrobou na dvou místech, a to jednak na Tchaj-wanu a pak v Číně. Proběhl i test, který to měl prokázat.
Společnost Noctua je obecně brána jako výrobce velice kvalitních chladičů a především ventilátorů, mezi které přinesla řadu designových inovací, které se řada dalších firem snažila a snaží kopírovat. Tím máme na mysli různé speciální prvky využívané na lopatkách a rámečcích ventilátorů Noctua, které mají za úkol zlepšit proudění vzduchu, snížit hluk, atd. 
 
I proto můžeme brát diskuzi o údajně nestejné kvalitě stejných modelů ventilátorů Noctua jako velice zajímavou. Tu odstartoval diskutér Kendalf na Redditu, který začal psát o tom, že z továren na Tchaj-wanu a z Číny možná přichází na trh ventilátory lišící se svým hlukem a možná i dalšími kvalitami.  
 
 
Kendalf však nepsal o ničem určitém a spíše vznesl otázky ohledně kvality ventilátorů na základě svých zkušeností. Přiznal, že může jít o problém určité várky nebo prostě něčeho jiného, však opravdu spolehlivé testování hlučnosti ventilátorů, které by nám poskytlo data, o něž se dá opřít, není nic jednoduchého, a to především s ohledem na testovací prostředí a výbavu.
 
 
Přesto začal internetový lynč firmy Noctua, ačkoliv byl příspěvek Kendalfa míněn spíše jako otázka. Tématu se poté chytil Steven Burke z Gamer's Nexus, který si vzal na pomoc několik kusů ventilátorů Noctua vyrobených jednak v Číně a jednak na Tchaj-wanu a jal se je testovat. 
 
 
Zkusil tak několik testů celkem čtyř zástupců obou míst výroby, které probíhaly při různých otáčkách a měly za úkol prokázat, zda se hlučnost nebo průtok vzduchu ventilátorů výrazně liší a má spojitost s tím, kde byly vyrobeny.
 
 
Vzorek celkem osmi ventilátorů je samozřejmě málo na to, abychom mohli bezpečně říci, že je kvalita obecně stejná, nebo rozdílná, ovšem na základě těchto výsledků lze říci, že se žádné výrazné odlišnosti neukázaly. 
 

Jde také o mnohem průkaznější údaje než ty, které ve svém příspěvku přinesl Kendalf, na jejichž základě pověst firmy Noctua utrpěla. 
 
reklama