Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua představuje svůj první ventilátor vyrobený ze Sterroxu

2.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Noctua představuje svůj první ventilátor vyrobený ze Sterroxu
Noctua nyní už vysílá na trh své první ventilátory, které vyrobila ze svého patentovaného materiálu Sterrox. Jde o velice pevnou umělou hmotu, díky níž se rotory ventilátoru nedeformují, a mohou tak pracovat efektivněji. 
U klasických ventilátorů se musí počítat s tím, že rotory se zvláště po delší době práce mohou zdeformovat, a to vlivem odstředivé síly prodloužit, a proto se musí mezi nimi a rámečky počítat s rezervou. Rotory ventilátorů vyrobených ze Sterroxu ale na takovou věc trpět nebudou, takže mohou vyplnit téměř veškerý prostor (pouze 0,5mm mezera), čímž se docílí především vyššího statického tlaku. Noctua dle vlastních slov chtěla nové ventilátory NF-A12x25 vyladit především tak, aby nejlépe pracovaly v reálných podmínkách počítačových skříní a chladičů. To neznamená ani lámání rekordů v oblasti maximálního průtoku vzduchu a na druhé straně ani snahu o docílení co nejvyššího statického tlaku v případě, že ventilátor jen "duje do zdi". Tomu ostatně odpovídá i tvar lopatek, které nepřipomínají staré dobré NF-P12, ale ještě starší NF-S12. 
 
 
Ventilátory NF-A12x25 se stávají novou jedničkou firmy Noctua ve 120mm velikosti a klasické NF-P12 budou v reakci na to vydávány v rámci levnější řady redux. Noctua udává, že za vývojem nových ventilátorů je 4,5 let práce, kterou ve firmě ještě nezažili. Věří ale, že přináší na trh skutečně univerzální ventilátor, který bude excelovat v různých podobách reálného provozu. Tam patří třeba odvětrávání vzduchu ze skříní nebo náročnější profukování hustě žebrovaných raditátorů vodního chlazení. 
 
 
Firma slibuje, že nový NF-A12x25 bude v případě radiátorů výkonnější než NF-F12 a dokonce že dokáže předčit i řadu 140mm ventilátorů, a to díky adaptérům NA-SFMA1. Ty slouží pouze k tomu, aby bylo možné NF-A12x25 namontovat do 140mm pozice. 
 
Ventilátory NF-A12x25 budou k dispozici ve verzi PWM vybavené čtyřpinovými konektory, pak tu je verze FLX s 3 piny a Low-Noise adaptéry snižujícími otáčky pomocí odporů a nakonec je tu nepomalejší a nejtišší verze ULN (Ultra-Low Noise). Specifikace ventilátorů naleznete na stránkách výrobce (viz zdroj) a my se už podíváme jen na ceny: 
 
  • NF-A12x25 (všechny verze): EUR 29,90 / USD 29,90
  • NF-P12 redux (všechny verze): EUR 13,90 / USD 13,90
  • NA-SFMA1: EUR 11,90 / USD 11,90
 
Zdroj: TZ Noctua