reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua ukázala ventilátory ze Sterroxu, slibují vyšší výkon

20.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Noctua ukázala ventilátory ze Sterroxu, slibují vyšší výkon
Rakouská Noctua představila ventilátory série A, a to konkrétně NF-A12x25, které jsou vyrobeny z materiálu Sterrox, který je oproti klasickému PBT mnohem odolnější. Slibují přitom vyšší výkon, ale co ten má společného s použitým materiálem?
Nové ventilátory vytvořené z materiálu Sterrox se už mají pomalu chystat na trh a jde především o to, že tento polymer tekutých krystalů je mnohem odolnější oproti PBT plastu. To má za následek, že lopatky ventilátorů se vlivem odstředivé síly ani po dlouhé době provozu téměř nedeformují. 
 
 
V případě klasických ventilátorů z PBT se tak odstředivou silou prodlužují lopatky, a právě to je třeba brát při jejich výrobě v potaz, aby mezi koncem lopatek a rámečkem byla dostatečná mezera. Ta bývá typicky mezi 1,5 až 2 mm, zatímco díky Sterroxu Noctua cílí na pouhý půl milimetru. 
 
Je pak zřejmé, že díky užší mezeře mezi lopatkami a rámečkem je možné docílit také vyššího statického tlaku a takový ventilátor dokáže snáze překonávat odpor v proudění vzduchu. Ten může být tvořen například chladičem za ventilátorem, takže v takovém případě jde o odpor při tlačení vzduchu a pokud máme ventilátor v klasické pozici vzadu ve skříni, pak ten musí překonávat odpor při nasávání vzduchu. 
 
Navíc se dá říci, že čím pevnější je použitý materiál, tím méně může ventilátor vibrovat a rezonovat se skříní, takže se můžeme dočkat i tiššího běhu. Noctua přitom své ventilátory ze Sterroxu představila už na Computexu 2017 a už v té době měly za sebou vývoj dlouhý čtyři roky, který zahrnoval na 200 testovacích verzí. Zástupci s oblibou říkají, že našli 200 způsobů, jak nevytvořit lepší ventilátorový design. 
 
Jacob Dellinger z firmy Noctua ale sděluje především to, že nové ventilátory mají být mnohem lepší v realistických scénářích použití. To je třeba zdůraznit, protože maximální průtok vzduchu je obvykle měřen v nulovém tlaku. To znamená, že ventilátor v tomto testu ani nepracuje ve volném prostoru. Tlak na obou stranách lopatek je zcela stejný, takže to je dle Dellingera v podstatě stejné, jako by ventilátor běžel ve vakuu (až na ten vzduch) a především pak nejde o realistický scénář. 
 
V případě měření maximálního tlaku je to zase právě naopak. Ventilátor má před sebou nepropustné prostředí a pouze se v něm měří nárůst tlaku, který jeho lopatky dokáží zařídit. A to také není realistický scénář. Noctua chce nabídnout ventilátory, které budou nejlépe pracovat v prostředí typických PC skříní, takže obecně řečeno spíše s nízkým odporem vzduchu. Slibuje, že NF-A12x25 budou výrazně výkonnější i než NF-F12. Na druhou stranu je použití Sterroxu čtyřikrát nákladnější než v případě PBT, takže nelze očekávat žádnou láci. 
 
Zdroj: wccftech


reklama