reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua připravila tři chladiče pro Threadripper a EPYC

3.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Noctua připravila tři chladiče pro Threadripper a EPYC
Rakouská Noctua představila tři nové chladiče určené pro procesory AMD Threadripper i EPYC. Mluvit budeme ale spíše o nových verzích již známých chladičů NH-U14S, NH-U12S a NH-U9 s označením TR4-SP3. 
Noctua se tak neobtěžovala vyrábět celé nové chladiče a namísto toho připravila jen speciální verze již dobře známých modelů NH-U14S, NH-U12S a NH-U9, na čemž samozřejmě není nic špatného, když tyto chladiče jsou stále aktuální a dost výkonné. Hledat je budeme pod označením TR4-SP3, což jasně ukazuje, že jsou vhodné pro Threadrippery (patice TR4) i serverové procesory EPYC (patice SP3). Jejich patice mají sice odlišné označení, ale jinak jsou v podstatě stejné, neboť i zmíněné procesory mají stejné pouzdro. 
 
I v těchto případech můžeme počítat s montážním systémem SecuFirm2 a také s velice dobře známými ventilátory NF-A15, NF-F12 a NF-A9. 
 
Ve všech třech případech nabídne Noctua už odpohledu spolehlivý čtyřbodový úchytný systém, využívající šrouby s pružinami pro zajistění rovnoměrného přítlaku, přičemž ten umožní výškové nastavení o až 6 mm tak, aby chladič nezablokoval vrchní slot PCI Express na desce. Především ale Noctua vybavila tyto chladiče i zvětšenými základnami, aby ty mohly pokrýt celý heatspreader procesorů AMD Threadripper a EPYC, takže nejde jen o nový montážní systém. Tato nová kontaktní plocha má rozměry 70 x 56 mm, a je tak více než dvojnásobná oproti původním modelům chladičů. 
 
Tyto chladiče si pak budeme moci vybrat ve třech velikostech, čili se 140mm, 120mm a 92mm ventilátorem či ventilátory a tomu bude odpovídat i jejich výkon. Zájemci o Threadripper si budou vybírat spíše větší modely, zatíímco nejmenší model se dvěma 92mm ventilátory se díky celkové výšce 125 mm bude hodit pro menší skříně i většinu 4U racků. 
 
Noctua dovršuje svou nabídku teplovodivou pastou NT-H1 a také šestiletou zárukou. Chladiče NH-U14S TR4-SP3, NH-U12S TR4-SP3 a NH-U9 TR4-SP3 si budeme moci pořídit za 80, 70 a 70 eur, připadně ty samé částky v dolarech na americkém trhu. 
 
 
Na závěr si také můžeme uvést seznam dalších chladičů, které jsou dle AMD kompatibilní s deskami pro procesory Threadripper. 
 
Zdroj: TZ Noctua
reklama