reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua ukázala prototyp pasivního chladiče pro až 180W TDP

29.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Noctua ukázala prototyp pasivního chladiče pro až 180W TDP
Noctua na Computex přibalila svůj pasivní procesorový chladič, který by měl zvládnout uchladit až 120 W ztrátového tepla, a to navíc ve skříni, která nespoléhá na vlastní ventilátory. Zvládnout by tak mohl třeba i nové 7nm dvanáctijádro od AMD. 
Jak to vypadá, design nového dosud nepojmenovaného chladiče (označený je prostě jako Fanless CPU cooler) není nijak zvláštní, i když se nedá říci, že bychom se dříve opravdu setkali zrovna s takovým provedením. 
 
 
Na konstrukci tak není nic zvláštního, máme tu prostě základnu, hliníková žebra a celkem šest heatpipe, které tato žebra protínají a rozvádí do nich teplo. Zvláštní je však to, z čeho je chladič vyroben. Základna na měděnou sice nevypadá, ale měď může být skryta pod vrstvou niklu. Žebra jsou však zcela jistě hliníková a také velice tlustá (1,5 mm) a mají mezi sebou široké mezery. Celý chladič tak vypadá spíše jako průmyslové zařízení, než jako něco, co má sedět na moderním procesoru. 
 
Tepelná kapacita tak bude jistě oproti jiným pasivním chladičům obrovská a doufejme, že schopnost předávat teplo okolnímu vzduchu nebude pokulhávat. Obdélníkové otvory v žebrech k tomu přispějí, ostatně takové využívá i Thermalright ve svých modelech HighRiser (HR). Jde zde o to, aby vzduch mohl skrz žebra dobře proudit bez ohledu na orientaci chladiče v prostoru. A konečně, jde o prototyp, takže nepůjde o zcela finální podobu a ostatně není ani zaručeno, že se takový chladič vůbec dostane na trh. 
 
Noctua uvádí, že tímto pasivem můžeme uchladit procesor s reálným TDP 120 W, a to i v případě, že je ve skříni nevětrané pomocí ventilátorů. Ta ale musí mít zajištěnu alespoň přirozenou výměnu vzduchu. A pokud do ní dáme ještě navíc jeden či dva ventilátory a trošku této výměně pomůžeme, TDP se posune na 180 W. V takovém případě má tento chladič stačit i na Core i9-9900K, což je ostatně na Computexu demonstrováno na stánku firmy Noctua. 
 
 
Celý chladič váží kolem 1,5 kilogramu, bude kompatibilní i s běžnými paticemi LGA 115x a AM4, kde nemá překážet paměťovým modulům. A že se asi skutečně dostane na trh, na to ukazuje poslední bod v popisu, kde se dočteme, že bude dodáván společně s novou teplovodivou pastou Noctua NT-H2. Kdy to ale bude, to se ještě nedozvíme a vzhledem ke stádiu prototypu to vypadá ještě na řadu měsíců. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama