Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua uvedla produktovou řadu HOME

22.5.2024, Karel Polívka, aktualita
Noctua uvedla produktovou řadu HOME
Noctua uvedla novou produktovou řadu HOME, jež se zaměřuje na širší využití ventilátorů Noctua v domácnostech a kancelářích. Nově si lze pořídit ventilátor této značky uzpůsobený pro umístění na stůl nebo třeba pro lepší chlazení herní konzole či AV techniky.
Noctua v rámci rozšiřování své nabídky uvedla novou produktovou řadu s názvem HOME, která se zaměřuje na využití chladicích prvků (aktuálně se jedná o ventilátory a jejich příslušenství) značky Noctua i mimo oblast chlazení počítačů.
 
Pokud potřebujete zlepšit chlazení třeba herní konzole, AV techniky nebo externího zařízení pro ukládání dat (ať už obsahuje HDD nebo SSD, může jít i o NAS, pokud jeho vlastní chlazení nestačí), případně chcete nějaký ventilátor na pracovní stůl pro vytváření proudu vzduchu kolem Vás nebo v oblasti klávesnice a myši, můžete si nově i pro takovéto užití vybrat přímo na to uzpůsobený produkt z nabídky značky Noctua.
 
 
Aktuálně tato nová řada obsahuje následující:
 
Název Typ produktu Doporučená cena
NV-FS1 NF-A12x25 PWM + NV-FM1 + NV-AA1-12 + NA-FC1 + NA-FG1 + NV-PS1 + NV-EC4 99,90 EUR/USD
NV-FM1
Stojánek pro 12cm/14cm ventilátor
(je kompatibilní se všemi ventilátory Noctua se čtvercovým rámečkem)
39,90 EUR/USD
NV-AA1-12 Nástavec pro usměrnění proudu vzduchu 12cm ventilátoru 14,90 EUR/USD
NV-PS1 Napájecí zdroj, 115/230V AC / 12V DC 29,90 EUR/USD
NV-FS2 NF-A12x25 PWM + NV-MPG1 + NV-MPP1 + NA-FC1 + NA-FG1 + NV-PS1 + NV-EC4 79,90 EUR/USD
NV-MPG1.brown
Hnědé antivibrační těsnění pro ventilátory Noctua 120×25 mm
14,90 EUR/USD
NV-MPG1.black
Černé antivibrační těsnění pro ventilátory Noctua 120×25 mm
14,90 EUR/USD
NV-MPP1.brown Sx4
4 hnědé antivibrační podložky na rohy ventilátorů Noctua 120×25 a 140×25 mm
12,90 EUR/USD
NV-MPP1.black Sx4
4 černé antivibrační podložky na rohy ventilátorů Noctua 120×25 a 140×25 mm 
12,90 EUR/USD
NV-SPH1
Napájecí zdroj NV-PS1 + 8kanálový hub NV-FH2
69,90 EUR / 59.90 USD
NV-FH2
8kanálový hub pro ventilátory
49,90 EUR / 44.90 USD
 
Pro antivibrační těsnění NV-MPG1 a podložky NV-MPP1 shodně platí, že jsou vyrobené z tepelně odolné silikonové gumy a po jejich nasazení vznikne 10mm prostor mezi ventilátorem a plochou, kde došlo k umístění (10mm offset).
 
 

Noctua NV-FS1

 
NV-FS1 je dobře známý ventilátor NF-A12x25 PWM (viz naše recenze) umístěný v ocelovém stojánku NV-FM1, který umožňuje měnit natočení ventilátoru v plném rozsahu 360° a kromě toho, že jej lze postavit samostatně na rovnou plochu, obsahuje ve své základně otvory pro upevnění pomocí šroubů třeba na zeď/ke stropu, nebo k čemukoliv pomocí pásků, přičemž má zespodu základny i magnety pro snadné přichycení na kovové plochy. NV-FS1 dále obsahuje nástavec NV-AA1-12 pro usměrnění proudu vzduchu (lze jej odebrat, což by bylo potřeba udělat, pokud by bylo žádoucí namířit proud vzduchu více směrem k základně) a součástí je i kontrolér NA-FC1 pro ovládání rychlosti ventilátoru, ochranná mřížka NA-FG1, napájecí zdroj NV-PS1 a prodlužovací kablík NV-FS1 s délkou 1 metru.
 

 
- pro zvětšení klikněte - 
 


NV-FS1 se může např. hodit v parných dnech pro namíření na oblast kolem klávesnice a myši, aby se nám zchladily ruce, nebo na přehřívající se herní konzoli. Případně v situacích, kdy za účelem jednorázových přesunů nebo kopírování velkého množství dat (nebo formátování) dočasně připojíme výkonné pevné disky a položíme je krátkodobě mimo skříň nebo NAS (ať už z jakéhokoli důvodu), což je situace, kterou jsem už mnohokrát řešil a takto připojené disky jsem pak pro jistotu chladil pomocí standardních 12/14cm ventilátorů postavených na jejich hranu (samostatně umístěný disk totiž kolem sebe nejenže nemá odpovídající airflow, ale také nemá možnost přenosu tepla na kovovou konstrukci skříně (PC nebo NASu). Takovýto stojánek s možností nastavení úhlu pak opravdu může přijít vhod.
 
 

Noctua NV-FS2


NV-FS2 je produkt předurčený pro umístění přímo nad nebo pod jiný produkt pro zlepšení jeho chlazení. Jedná se o ventilátor NF-A12x25 PWM s antivibračním těsněním NV-MPG1 a čtveřicí antivibračních podložek NV-MPP1 (díky nim jej lze provozovat i v kolmé poloze, kdy bude mít lepší stabilitu než holý ventilátor). Součástí je i kontrolér NA-FC1 pro ovládání rychlosti ventilátoru, ochranná mřížka NA-FG1, napájecí zdroj NV-PS1 a prodlužovací kablík NV-FS1 s délkou 1 metru.
 
 
Ventilátory NV-FS2 posazené na místech, kde má kryt zařízení ventilační otvory
 
Antivibrační těsnění NV-MPG1.black (v balení po 1 kusu)
 
Antivibrační podložky NV-MPP1.black (v balení po 4 kusech)
 
Ventilátory Noctua s nasazenými podložkami NV-MPP1.black, jež vytváří prostor pro nasávání vzduchu
 
 

Noctua NV-SPH1

 
Jedná se o kombinaci napájecího zdroje NV-PS1 a 8kanálového hubu NV-FH2, viz níže.
 
 

Noctua NV-PS1

 
24W AC/DC napájecí zdroj NV-PS1 je určený pro 12V ventilátory a podporuje na vstupu napětí 230 V i 115 V, přičemž součástí je trojice různých konektorů (EU - typ A, US - typ C, UK - typ G), které lze jednoduše vyměnit. Noctua u něj uvádí vysokou účinnost a odběr pouze 0,075 W ve stavu bez zátěže (idle). Součástí je i adaptér NA-AC10 na propojení 5,5mm konektoru tohoto napájecího zdroje a ventilátoru se 3pinovým nebo 4pinovým konektorem, případně většího množství ventilátorů, pro což lze využít např. rozdvojku NA-YC1 (není součástí balení) nebo 8kanálový hub NV-FH2 (není součástí balení). Noctua u NV-PS1 uvádí 50.000 hodin MTTF (střední dobu mezi poruchami) při plném zatížení a teplotě okolního vzduchu 25°C.
 

 

Noctua NV-FH2

 
8kanálový hub pro připojení ventilátorů, který lze přímo napájet pomocí zdroje NV-PS1 s 5,5mm konektorem (tzn. přímo ze zásuvky ve zdi), kdy může ventilátorům poskytnou celkově až 60 W, nebo skrze 4pinový PWM vstupní konektor, kdy poskytne celkově už jen 22 W. Hub je kompatibilní s 5V, 12V a 24V ventilátory se 4pinovými PWM i se 3pinovými konektory. Pro plynulé ovládání rychlosti 5V a 12V PWM ventilátorů lze připojit kontrolér NA-FC1 (není součástí balení).
 
Hub NV-FH2 s odebraným vrchním krytem
 
Hub NV-FH2 s nasazeným vrchním krytem 
  

Na představení novinek se můžete podívat i v následujícím videu:
 
 
Uvedené produkty jsou už k dispozici v Amazonu a postupně se budou rozšiřovat i do dalších obchodů.
 
Zdroj: Noctua