reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Norsko jako první na světě ruší FM rádio

16.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
Norsko jako první na světě ruší FM rádio
Norsko je v mnoha oblastech průlomovou zemí. Vede např. v počtu elektromobilů nebo je zajímavé skladbou elektráren, nyní překvapuje tím, že se stává první zemí na světě, která zrušila FM vysílání.
V Norsku mají očividně touhu být v mnoha oblastech přelomoví. Vidíme to např. na tom, jak vyrábí elektřinu (zlomkové emise CO2 ve srovnání s mnoha jinými zeměmi) i až přehnané podpoře elektromobility. Dalším netradičním krokem je to, že se stává první zemí, která vypíná vysílání FM rádia na národní úrovni. Toto začalo v lednu a Norsko si od toho slibuje lepší služby, kvalitu zvuku, nižší (jen osminové) náklady i vyšší počet stanic.
 
Rádio Sencor
 
Toto se týká celostátních stanic, neboť lokální rádia ještě na FM patrně nějakou dobu zůstanou. První digitální rádio se zde objevilo v roce 1995 a nyní tu mají 31 národních digitálních stanic. Problémy jsou ale např. v tom, že jen 49 % zdejších automobilů je schopno přijímat digitální vysílání (DAB) a motoristé jsou tak tlačeni k nákupu digitálních adaptérů, které stojí okolo 1500 NOK (cca 5000 Kč). Od poloviny září jich bylo prodáno přes 600 tisíc.
 
Zajímavé je to, že proti zrušení FM rádia bylo až 66 % dotázaných Norů a jen 17 % z nich bylo pro. Podobný krok chystá i Švýcarsko pro rok 2020 a dalšími zeměmi, které o vypnutí FM rádií v blízkém časovém horizontu uvažují, jsou Dánsko a Velká Británie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama