reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová 7nm Vega je asi o 40 procent menší

7.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Nová 7nm Vega je asi o 40 procent menší
Díky prezentaci AMD na letošním Computexu se můžeme podívat na to, jak velké budou nové 7nm čipy Vega, které budou představovat spíše jen starší čip vyráběný novou technologií, čili půjde o tzv. die shrink. 
Grafické čipy Vega vyráběné 14nm procesem měly vedle sebe dvě paměťová pouzdra s HBM2, přičemž nová 7nm technologie umožnila i to, aby se v podstatě na stejnou plochu vešel tento čip s rovnou čtyřmi pouzdry, díky čemuž kapacita paměti narostla ze 16 GB na 32 GB.  
 
 
Porovnáním zapouzdřených čipů Vega s paměťmi na výsledném GPU můžeme zjistit, že nový 7nm čip je asi o 40 procent menší, plus minus několik procent. Pokud budeme uvažovat o té hypotéze, že 7nm proces má stejnou výtěžnost jako 14nm, jako že s největší pravděpodobností nemá, z jednoho waferu by AMD mělo získat podstatně více GPU, čímž by jejich výroba měla být i levnější. 
 
Pouzdro s grafickým čipem pochopitelně nemá standardizovanou velikost udávanou použitou paticí v případě procesorů, ovšem Lisa Su na Computexu ukazovala novou 7nm Vegu přímo vedle procesorů EPYC pro patici SP3. O těchto procesorech je dobře známo, že mají rozměry 58,5 x 75,4 mm, a tak z toho bylo možné odhadnout velikost 7nm Vegy a dát ji po bok té staré 14nm, jejíž rozměry jsou taky známé. Ostatně 14nm Vega má tvar čtverce o hraně 47,5 mm a ukázalo se, že 7nm Vega bude mít velice podobné, ne-li stejné rozměry. 
 
14nm Vega má dle oficiálních údajů plochu 486 mm2, přičemž recenzenti svými šuplérami měřili spíše trošku více, a to kolem 510 mm2,  Dle toho by 7nm Vega měla mít plochu cca kolem 285 až 300 mm2. Nebudou tak o moc větší než čipy Polaris na RX 580/570 (232 mm2) a naopak budou nejspíše menší než čipy NVIDIA GP104 na kartách GeForce GTX 1080 a jiných (314 mm2).
 
Zdroj: VideoCardz


reklama