reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová GeForce má údajně umět HDMI 2.1 a Ray-Tracing

15.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nová GeForce má údajně umět HDMI 2.1 a Ray-Tracing
O připravovaných nových kartách Nvidie toho zatím moc nevíme a vše jsou jen uniklé střípky. K nim patří i informace, že nové karty budou umět ray-tracing v reálném čase a mají také podporovat poslední HDMI 2.1.
Nvidia pomalu chystá nové grafické karty GeForce a na světlo světa se tak prodírají informace o tom, co se chystá. Bohužel nic není oficiální, a tak jde stále jen o dohady, které ve výsledku nemusí být pravdivé. Z posledních takových informací zde máme údajnou podporu ray-tracingu v reálném čase (technologii Nvidia RTX) a HDMI 2.1 rozhraní. Stále ale ani nevíme, zda půjde o GeForce GTX 1180, GTX 2080 nebo úplně jiné označení.
 
Nvidia Titan V
 
Začneme ray-tracingem a technologií Nvidia RTX, kterou už podporuje Titan V a Quadro GV100. Ta by se nově měla dostat i do běžných karet GeForce, byť jen těžko čekat zázraky (na prezentaci ray-tracingu před třemi měsíci demo Star Wars poháněla čtveřice Titanů V). Ray-tracing je velmi náročný způsob generování scény, kdy se u každého pixelu scény zkoumá, jaký je tam objekt, jaké barvy a materiálu, jak je nasvícen, kam se odráží světelné paprsky a podobně. Díky tomu je možné vytvářet fotorealistické scény, věrné odlesky, lze lépe pracovat s charakterem materiálů a jejich optickými vlastnostmi. Mnohem horší je to s výpočetní náročností.
 
 
Za další tu máme podporu nového rozhraní HDMI 2.1, které přináší pro 4K rozlišení nejen 50Hz a 60Hz frekvenci, ale dokonce i 100Hz a 120Hz. Aby toho nebylo málo, tyto čtyři frekvence má zvládnout i v rozlišeních 5K, 8K a dokonce i neuvěřitelných 10K. HDMI 2.1 bude také podporovat variabilní obnovovací frekvence a Dynamic HDR.
 
Jednou z dalších novinek by měla být podpora další generace GPU Boost technologie. Bude zde tedy nový způsob nastavování frekvence grafického procesoru a samozřejmostí má být i možnost dosahovat vyšších frekvencí. Počítá se také s ještě rychlejšími GDDR6 pamětmi.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama