reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová řada čipsetů AMD 400 má potvrzeno PCIe 3.0

27.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Nová řada čipsetů AMD 400 má potvrzeno PCIe 3.0
AMD sice umožní využití procesorů Ryzen druhé generace i na stávajících deskách, ale to neznamená, že si nemůže připravit i zbrusu nové čipové sady. Ty můžeme souhrně označit za sérii 400. 
Čipové sady 400 series od AMD se už objevily ve výpisu organizace PCI SIG, kde jsou označené také za Promontory 400 Series a také mají potvrzenu podporu rozhraní PCI Express verze 3.0 s maximální otestovanou šířkou 4 linek. To neznamená, že by snad měly jen ony 4 linky, ale to, že budou napojovány na sloty s maximální šířkou 4 linek. To je ostatně dnes standard jak u slotů PCI Express x16 napojených na čipset, tak u M.2 pro SSD. 
 
 
Aktuální čipové sady AMD 300 series podporují pouze PCIe 2.0, ovšem s tím, že samotný procesor Ryzen je napojen přímo na grafickou kartu i případné hlavní SSD, a to samozřejmě pomocí PCIe 3.0. Čipové sady Intel sice už tuto novější verzi podporují, ovšem stejně jako v případě verzí od AMD je tu stejně úzké hrdlo v podobě rozhraní propojující čipset s procesorem, které má u Intelu (DMI 3.0) propustnost odpovídající PCIe 3.0 x4 a čipsety AMD využívají rovnou právě 4 linky PCIe 3.0. 
 
Podpora PCIe 3.0 na čipsetu nám tak v případě platformy AMD nepřinese zásadní změny, alespoň co se týče běžných sestav, kde máme jednu grafiku a jedno SSD pro PCIe. Projevit se může u bohatěji vybavených systémů, kde máme více rychlých SSD, pro než PCIe 3.0 namísto 2.0 může představovat velký rozdíl ve výkonu. Můžeme tak očekávat i více základních desek pro AMD, které budou obsahovat ne jeden, ale více slotů M.2. 
 


reklama