reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová SSD firmy Cigent se umí bránit ransomwaru

21.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Nová SSD firmy Cigent se umí bránit ransomwaru
Výrobce SSD kontrolerů Phison ve spolupráci s firmou Cigent připravil SSD platformu, která je schopna ochránit naše data před ransomwarem. Využívá tak k tomu mechanismy obsažené ve firmwaru výsledných SSD. 
Phison se společností Cigent, která bude vyrábět výsledná SSD, si tak připravil ochranu proti malwaru známému jako ransomware. Ten se obvykle zaměřuje na vybraný typ dat, která na napadeném počítači zašifruje a po uživateli pak chce zaplacení jistého obnosu za poskytnutí klíče pro opětovné rozšifrování dat. Je tak vcelku zřejmé, o co se Phison a Cigent snaží. 
 
 
Antivirová ochrana dnes pochopitelně dokáže zachytit ransomware, ovšem v tomto případě je velice důležité včasné odhalení, než ten stačí napáchat v počítači větší škody a to se nemusí vždy podařit. Nová SSD budou monitorovat provoz a pokud vyhodnotí, že je něco v nepořádku, ihned odříznou citlivá data od přístupu ze strany operačního systému a navíc je mohou samy zašifrovat. 
 
Vedle toho budou SSD firmy Cigent pracovat v dvojitém režimu (Dual Mode), který rozdělí dostupný prostor na nezávislé oddíly, z nichž jeden bude soukromý a chráněný a druhý bude "veřejný" .
 
 
Jedná se konkrétně především o modely Cigent Secure SSD K2 a Secure SSD Denali, které jsou založeny na Crypto-SSD NVMe kontroleru Phison PS5012-E12DC s ochranou před ransomwarem ve firmwaru a také s Cigent Dynamic Data Defense Engine pro Windows (D³E). Později má také přijít další ochranná vrstva založená na strojovém učení. 
 
Nové je také to, že SSD firmy Cigent, která byla dříve k dispozici pouze vybraným vládním úřadům USA a armádě, nyní budou nabídnuta na volném trhu. Model K2 Secure se softwarem D³E je k dispozici za 299 USD ve 480GB verzi a Cigent Denali Secure SSD se dostanou na trh v létě s kapacitami 480 GB, 1 TB a 2 TB. 
 


reklama