reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové možnosti: Cloudový Steam a předplatné na Epic Store

7.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Nové možnosti: Cloudový Steam a předplatné na Epic Store
S rozvojem modelu předplatného a hraní her renderovaných v cloudu není nemyslitelné, že by na to mohly reagovat i firmy nabízející (dnes už) tradiční model prodeje digitálních kopií her. Chystá se tak cloudový Steam a předplatné na Epic Store?
Společnost Valve nám už dlouho umožňuje využívat svá domácí zařízení pro streamování her. Nejdříve jsme k tomu museli využívat specializovaný hardware Steam Link, ovšem ten už byl dávno nahrazen pouhou aplikací, která nás nic nestojí. Každý si tak může po domácí síti streamovat libovolnou hru ze své knihovny třeba do tabletu, přičemž ta je renderovaná na PC. 
 
 
Dnes tu ale máme úsvit takových služeb, které nám umožní z této rovnice odstranit právě PC či jiné zařízení, které bude danou hru renderovat a nahradí je cloudem. Uživatel si nebude muset kupovat silný hardware a namísto toho si jen pronajme část výkonu cloudového serveru, nicméně naopak musí mít k dispozici rychlé a stabilní připojení k Internetu. 
 
Nyní se objevují informace o jisté službě Steam Cloud Gaming, která by tak měla nabídnout v podstatě to samé co Google Stadia a jiné. Dle dostupných informací nyní Valve nabízí herním vývojářům a nakladatelům možnost se do této služby a jejího vývoje zapojit, což pravděpodobně zahrnuje prostě to, aby výsledné hry mohly být na novém cloudu k dispozici. 
 
Je tak možné, že brzy přijde oficiální oznámení nové cloudové služby Steamu a ta by jistě měla své výhody především pro ty, kteří již mají na této platformě bohatou knihovnu. Samozřejmě nevíme, kolik by se za Steam Cloud Gaming mohlo platit, ale je logické, že zájem by mohli mít především příležitostní hráči, kteří by si mohli snadno spočítat, že se jim investice do výkonného PC nevyplatí. 
 
 
Dále tu máme Epic Games Store, který by dle nezaručených informací mohl nabídnout odlišnou novinku, a sice jistou formu předplatného, a to namísto dosavadních her zdarma. Epic tak prý přestane pravidelně nabízet hry zdarma, přičemž dnes už to jsou vždy dvě najednou s obměnou po pouhém týdnu, a bude to nahrazeno předplatným, čili možností hrát hry z předem stanovené kolekce za pevný měsíční poplatek, jako už nabízí řada dalších firem. 
 
Do předplatného by sice stále měla spadat vedle jistých bonusů pro Fortnite také pravidelně obměňovaná nabídka her zdarma, ale pokud je to již v rámci placené služby, pak už o tom nelze tak uvažovat. Nicméně se dalo očekávat, že Epic v dohledné době s rozdáváním her skončí, neboť to dělal především kvůli nalákání zákazníků a vytvoření potřebné základny. 
 
Pokud ale máme této zprávě věřit, pak se daná změna dá očekávat až někdy na jaře příštího roku.


reklama