reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové ovladače zvyšují hluk Radeonů Navi pracujících v klidu

29.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Nové ovladače zvyšují hluk Radeonů Navi pracujících v klidu
Mnozí uživatele si už zvykli na to, že jejich grafická karta umí v klidovém 2D provozu pracovat tak efektivně, že své ventilátory rovnou vypne. To je už zcela běžná vlastnost, ovšem ne tak v případě nových Radeonů RX 5700. 
Radeony RX 5700 jsou celkově velice povedené karty, ovšem pro jejich chlazení to moc neplatí. AMD ho sice obhajuje tak, že pomáhá s chlazením skříně, a nepřispívá k ohřívání vzduchu uvnitř ní, ovšem to je vykoupeno nízkým výkonem samotného chladiče, vysokou hlučností a ta je kvůli ovladačům Radeon 19.7.3 nyní v klidu ještě vyšší než dříve. 
 
 
 
Ukazuje na to jednoduchý test, z jehož výsledků zjistíme, že dříve se ventilátory na kartách Radeon RX 5700 a 5700 XT točily jen na 13 či 14 procent, což znamenalo otáčky kolem 700 RPM. S novými ovladači jsou otáčky už mezi 1100 a 1200 RPM a to představuje zvýšení hlučnosti na hladinu těsně pod 30 dBA. A jak už bylo řečeno, jde přitom o provoz karty zcela v klidu, kdy nereferenční modely už zcela běžně nevydávají žádný hluk, protože své ventilátory zastavují a zvládají své chlazení pasivně. 
 
Nejde přitom o to, že by karty kvůli novým ovladačům nějak více topily a vyšší otáčky byly jen reakcí na takovou skutečnost. Dle testů byly teploty s ovladači verze 19.7.2 kolem 42 °C a s ovladači 19.7.3 pak 38 °C pro RX 5700 XT a 37 °C pro RX 5700. Nedá se tak ani říci, že by vyšší otáčky měly nějaký smysl, však 42 °C není vysoká teplota, kterou by bylo zapotřebí srážet dolů, takže to můžeme brát spíše jako chybu, kterou pocítí více než cokoliv jiného uši majitele karty. 
 
Nové Radeony přitom recenzenti chválili za to, že jsou v klidu tiché, i když ne zcela bezhlučné a to už nyní kvůli novým ovladačům neplatí. Server techPowerUp tak vznesl dotaz na AMD, o co v tomto případě jde a zda jde o chybu, nebo o vědomou změnu. Co se týče maximálních otáček, ty ovlivněny nejsou, protože obě nové karty mají maximální otáčky ventilátorů, kterých se stejně dosáhne už po cca půl minutě žátěže. 
 
Zdroj: techPowerUp


reklama