reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Ryzeny tlačí ceny starých dolů, platí to i u nás?

24.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Nové Ryzeny tlačí ceny starých dolů, platí to i u nás?
Zákazníci na západě si nyní mohou užívat velice slušných slev z cen procesorů Ryzen druhé generace. To pochopitelně způsobil nástup třetí generace a snaha zbavovat se starých zásob. Ovšem jak to funguje u nás? 
Například procesor AMD Ryzen 5 2600X je nyní na Amazonu k dispozici se slevou za 150 dolarů, což je oproti původní obvyklé ceně 259,50 USD slušný rozdíl a to samé platí i na Newegg, kde se dá stejný procesor také koupit tak levně. Oněch 150 dolarů je přitom částka, která odpovídá spíše low-endu z řad Ryzenů a jde o hranici mezi Ryzen 5 a Ryzen 3 první generace, přičemž Ryzen 5 2600X je stále velice slušný procesor a z hlediska výkonu a ceny to je rovnou hit. 
 
 
Ještě než se podíváme na ceny v českých obchodech, tak je třeba říci, že zmíněný konkrétní Ryzen je nyní v Amazonu a na Newegg opravdu v akci a jde spíše o výjimečnou slevu. U nás něco takového automaticky čekat nelze. 
 
Ceny starých procesorů však na nástup nových skutečně reagují, i když zatím ne moc prudce a ne u všech. Právě model AMD Ryzen 5 2600X výrazněji zlevnil už v květnu, ovšem co se týče průměrné ceny, ta klesla v reakci na nástup nových modelů jen o několik stokorun. Podobně je na tom i Ryzen 5 2600 a zrovna u něj se dá říci, že jeho cena od uvedení na trh postupně klesá a vývoj z posledních týdnů se v tomto trendu nevyznačuje ničím zvláštním. 
 
Osmijádrový AMD Ryzen 7 2700 také nezlevnil zrovna skokově a spíše jde o pozvolný sešup během celého června a července. Dnes už se dá pořídit za cenu mírně nad 5000 Kč, což je velice dobrá nabídka, která odpovídá novému Ryzen 5 3600. Mnohem hůř je na tom dosavadní hi-end v podobě Ryzen 7 2700X, který je o dva tisíce dražší, i když i pro něj platí, že za poslední cca dva měsíce cena klesla i o tisícikorunu. 
 
Ceny procesorů Ryzen první generace už neklesají a v případě modelu 1800X spíše v průměru rostou, takže druhá generace už na ně začala seshora tlačit a vypadá to, že ta první už to bude mít brzy za sebou a její čas na trhu skončí. 
 
Co se týče nejnovějších 7nm Ryzen 3000, pak jejich ceny už se konečně začaly mít v obchodech slušné rozpětí, což platí zvláště pro ty levnější, ale jinak jde o očekávané částky. Například modelový i cenový nástupce procesoru Ryzen 7 2700X, čili Ryzen 7 3700X (329 USD) začíná s cenou tam, kde jeho předchůdce, takže na cca 9000 Kč s DPH. Pokud tak bude vývoj cen podobný, brzy by se měly objevit obchody, kde bude stát i o tisícovku méně, ovšem na nějaký brzký pokles cen nečekejme. To by musel nějakým způsobem reagovat především Intel a pro něj jsou slevy stále sprosté slovo a novou generaci jeho procesorů očekáváme až v příštím roce. 


reklama