reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinka v macOS 10.15.5 prodlouží životnost baterie Macbooků

18.4.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Novinka v macOS 10.15.5 prodlouží životnost baterie Macbooků
Apple v jedné z budoucích verzí macOS přinese užitečnou novinku. Správa stavu baterie umožní systému lépe sledovat návyky při nabíjení baterie v Macbooku a prodloužit nejen jejich výdrž, ale především životnost.
Užitečnost nových funkcí v operačním systému rozhodně nelze měřit tím, jak jsou tyto funkce velké nebo výrazné. Někdy i drobnost může být užitečnější než velká novinka, se kterou se vývojáři chlubí všude možně. To je případ připravovaného macOS Catalina 10.15.5, který brzy vyjde ve vývojářském sestavení, potom ve veřejném beta sestavení a nakonec konečně ve stabilním sestavení, které dorazí jako aktualizace na všechny podporované počítače od Applu. Termín vydání zatím nebyl stanoven, macOS 10.15.5 tak můžeme očekávat někdy v průběhu letošního roku. Už nyní je jasné, že největší radost udělá uživatelům Macbooků. Právě na ně totiž cílí nová funkce pojmenovaná jako Battery health management, tedy Správa stavu baterie.
 
 
macOS 10.15.5 by mělo zpomalit chemické stárnutí baterie v notebooku, kterému přirozeně podléhají všechny dobíjecí baterie. Výsledkem chemického stárnutí je zhoršování kvality baterie, především snížení nabíjecí kapacity. Správa stavu baterie údajně sleduje teplotní historii baterie a její vzorce nabíjení. Na základě shromážděných dat může systém snížit maximální nabití baterie tak, aby omezil její opotřebení a chemické stárnutí. Dochází k tomu přitom podle potřeby, čímž by neměl být narušen uživatelský komfort. Výhodu této funkce tedy uživatel pozná až po měsících nebo spíše několika letech používání.
 
 
Baterie by díky inteligentní správě měla vydržet déle. Vzhledem k tomu, že lithium-iontové baterie v Macboocích nejsou uživatelsky vyměnitelné, to ocení také peněženka, neboť majitelé počítačů nebudou muset řešit drahou výměnu baterie nebo nákup nového Macbooku kvůli snížené životnosti baterie. Správa stavu baterie bude aktivní po aktualizaci na macOS 10.5.5, nebo v případě, že si zákazník koupí Macbook již s touto verzí operačního systému. Kdykoliv ovšem může tuto funkci deaktivovat v Předvolbách systému, konkrétně v sekci Úspora energie. Apple tvrdí, že všechna data týkající se správy stavu baterií jsou uložena pouze lokálně a nejsou sdílena se společností, pakliže uživatel nepovolil odesílání diagnostických informací.
V tuto chvíli není jasné, jaké další nové funkce najdeme v připravovaném macOS Catalina 10.15.5.
 


reklama