reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový průzkum Steamu konečně ukazuje nástup AMD

9.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Nový průzkum Steamu konečně ukazuje nástup AMD
Průzkumy platformy Steam všímající si hardwaru používaného uživateli mohou vykazovat podivné výsledky, na což jsme si již zvykli. Nyní ale ukázaly to, co se dalo očekávat, a sice citelné zvýšení podílu procesorů AMD.
Jak dobře víme, průzkumy na Steamu bývaly a možná stále jsou ovlivněny tím, jak několik uživatelů může využívat stejný počítač, což je problém především internetových kaváren či rovnou heren s PC výbavou, které kvetou zvláště v Číně a není tajemství, že v jejich případě má svůj odbyt zajištěn především Intel.
 
Nicméně Steam je obrovská platforma se slušnými možnostmi tvořit průzkumy a jde o jeden z několika často využívaných zdrojů, dle nichž můžeme určit oblibu hardwaru. V případě procesorů AMD a Intel se ukázalo, že v průběhu jara AMD postupně ztrácelo, ovšem v červenci nastal obrat, který byl dokonán v srpnu a možná je třeba zdůraznit, že necelé procento navíc za jeden měsíc je na Steam opravdu výrazná změna. 
 
 
Uvidíme, zda jde jen o výkyv, nebo počátek delšího trendu. Ostatně karty jsou nyní rozdány s tím, že nové generace procesorů přijdou až v příštím roce a do té doby očekáváme ze strany AMD už jen 16jádrový Ryzen 9, který jistě do rozvržení sil dle Steamu moc nepromluví a to by neměl ani Core i9-9900KS, neboť jak ukazuje následující obrázek, mezi uživateli Steamu rozhodně nevede ten nejmodernější hardware. 
 
 
Co se týče grafických karet, NVIDIA má stále neotřesitelnou pozici a mezi nejrozšířenější karty se dostal pouze Radeon RX 580 a jinak už nic od AMD. I to je pro tuto firmu paradoxně úspěch, protože v jiných žebříčcích poslední doby nemusela mít vůbec nic na předních místech a není divu, když zde rozhodují desetiny procent. 
 
Karty na předních a stále ještě neotřesitelných pozicích začínají ale ztrácet. Nicméně na Steamu je fluktuace obliby hardwaru velice vysoká, což možná více než o realitě vypovídá něco o samotném průzkumu. Ostatně třeba vývoj podílu karty GeForce GT 730 je jako na houpačce, a to může jít i o stařičkou Fermi, pokud ne novější Kepler a v každém případě pak o kartu aktuální jako low-end v roce 2014. 
 
Můžeme ale bezpečně tvrdit, že stále bezpečně vedou v oblibě karty NVIDIA generace Pascal, i když se už do popředí postupně prodírají nové GeForce RTX. Na nižších příčkách už jsou rozdíly tak malé, že z nich může daná karta kdykoliv vypadnout po ztrátě pár desetin procenta. 
 
Zdroj: Steam


reklama