reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový ransomware žádá pro odemknutí dat spuštění PUBG

11.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Nový ransomware žádá pro odemknutí dat spuštění PUBG
Ransomware máme spojen s nefalšovaným zločinem, neboť ve hře jsou naše data i peníze, ovšem nyní se objevil nový, který je svým způsobem zábavný. Žádá totiž, abychom si pro odemčení zašifrovaných souborů zahráli PlayerUnknown's Battlegrounds.
Ransomwary do této doby obvykle útočily tak, že v podobě malware byly propašovány do našeho počítače, na něm zašifrovaly soubory s vybranými příponami a pak nás vyzvaly k tomu, abychom za jejich opětovné rozšifrování zaplatili, a to obvykle 500 dolarů. Uživatel pak může jen doufat, že mu někdo opravu pošle kód ke zpřístupnění jeho dat. Nyní je tu nový ransomware, který však nevyžaduje nic jiného, než abychom si zahráli PlayerUnknown's Battlegrounds. Je to tak do jisté míry vtip, i když ta část s šifrováním souborů zůstává. 
 
PUBG Ransomware však šifruje pouze ta data, která se nacházejí na desktopu systémů Windows, jejž však zkušenější uživatelé rozhodně nevyužívají jako jednotné odkladiště důležitých dat, i když proti gustu... 
 
Malware také sděluje, že si musíme PUBG zahrát alespoň hodinu, než nám umožní soubory odemknout. Stačí spustit hlavní exe soubory dané hry a už po třech sekundách má začít dešifrovací proces, takže tuto hru ani nemusíme hrát. A dokonce ji ani nemusíme vlastnit, neboť ransomware se dá snadno ošálit (nebo se ten nechá snadno ošálit), a to tak, že spustíme jakýkoliv jiný soubor poté, co jej přejmenujeme na TSLGame.exe. 
 
V důsledku tak jde spíše o kanadský žertík a vůbec ne o snahu okrádat lidi, i když leckdo i tak může mít velké potíže. Především to ale je varování, že náš systém není zrovna zabezpečený a že příští ransomware už by tak benevolentní být nemusel a také je tu otázka, co dalšího si tvůrci tohoto škodlivého softwaru vymyslí. Možnosti mají v podstatě neomezené a také že už vůbec neplatí jen univerzální požadavek na zaplacení 500 dolarů. Takový nRansom třeba žádá zaslání našich nahých fotek.
 


reklama