reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Zéland vám může na hranicích přikázat odemknout telefon

3.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nový Zéland vám může na hranicích přikázat odemknout telefon
Kontroverzní zákon vstoupil v platnost na Novém Zélandu. Podle něj vám mohou na hranicích přikázat, abyste jim odemkli telefon a oni tak mohli prohledat jeho obsah. Pokuty za neuposlechnutí šplhají v přepočtu do desítek tisíc Kč.
Soukromí dat v telefonech je stále více a více ohrožováno v zájmu zvýšení bezpečnosti (což je na druhou stranu smysluplný požadavek). Dnes jsme si už povídali o odemykání telefonů kriminálníků pomocí Face ID, přidává se však i Nový Zéland, kde 1. října vstoupil v platnost zákon Customs and Excise Act 2018. Ten dovoluje při hraniční kontrole vyžadovat odemčení vašeho telefonu pro jeho prohlídku, zda se na něm náhodou nevyskytuje nelegální obsah. Pokud výzvy neuposlechnete, hrozí pokuta 5000 novozélandských dolarů (asi 73 tisíc Kč). Celníci by ale měli mít důvodné podezření, že by v telefonu mohli najít něco nelegálního, byť zde odpůrci zákona argumentují, že se tak často neděje.
 
PIN na smartphonu
 
autor: Kārlis Dambrāns [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)], přes Flickr
 
Podle zastánců lidských práv jde o velký zásah do osobního soukromí, neboť telefony dnes obsahují spoustu citlivých údajů od e-mailů až po zdravotnické záznamy a velmi osobní fotografie. Podle zákona ale mají mít celníci přístup jen k lokálně uloženým datům a nikoli těm, které jsou uloženy např. na cloudových službách. Mluvčí celního úřadu dále podotkla, že v roce 2017 bylo podobným způsobem prohledáno pouze 537 telefonů zhruba 14 milionů návštěvníků, takže by se běžní lidé neměli bát neodůvodněného prohledávání jejich telefonů. Kdo ví, jak se ale toto číslo bude vyvíjet s novou verzí zákona hrozícím i pokutou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama