reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nuclear Football: herní sestava s vodním chlazením v kufru

21.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Nuclear Football: herní sestava s vodním chlazením v kufru
U nás bychom řekli spíše kufřík s červeným tlačítkem, přičemž výraz Nuclear Football má však naprosto stejný význam. Nicméně my se nyní budeme bavit o amatérském projektu na přenosný desktopový počítač v kufru. 
Nuclear Football tak v tomto případě nepředstavuje kufřík amerického prezidenta, jenž obsahuje vše potřebné pro případnou autorizaci jaderného útoku, což bychom přeneseně označili za ono pověstné červené tlačítko. Máme tu kufr Pelican 1525, který posloužil jako počítačová skříň pro vodou chlazenou výkonnou sestavu složenou z desktopových komponent včetně 23" monitoru Dell. Kufr tak stačí sklapnout a majitel může vyrazit na cesty, takže si v podstatě vytvořil poněkud přerostlý herní notebook, ovšem bez baterie, a tedy i opravdové mobility, ale zato za výrazně přívětivější cenu, než na jakou by přišel opravdový notebook srovnatelných parametrů. 
 
 
Na první pohled vidíme, že jde amatérský, ale velice pěkně a čistě zvládnutý projekt, který využívá odstrojený monitor, desktopovou základní desku, zdroj formátu SFX a ostatní příslušné komponenty chlazené upraveným vodníkem. Autorem je jistý "thegarbz", který se svým počítačem pochlubil na Redditu
 
 
Autor využil základní desku Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi formátu Mini-ITX, za níž z našeho pohledu je naplocho umístěna grafická karta. Obě tyto komponenty jsou napojeny na okruh vodního chlazení s komponentami od Aquacool (240mm radiátor UT60, pumpa DDC310) a vodními bloky od EKWB. 
 
Jako procesor byl využit Ryzen 5 2600, dále tu je grafická karta NVIDIA GeForce RTX 2070 Super FE, 16 GB DDR4-3200, 256GB NVMe SSD od WD a zdroj SF600.
 

 
Dodzvídáme se také o teplotách v plné (maximální) zátěži obou hlavních komponent, kdy dva ventilátory Noctua na radiátoru běží na 70 % a s médiem na 43 °C se GPU chladí na 58 °C a CPU na 72 °C. V běžné herní zátěži ale má chladicí médium kolem 38 °C a ventilátory běží jen na 40 %. 
 
Celý systém váží 12,1 kg, přičemž na povrch kufříku byla vyvedena jen opravdu potřebná tlačítka a rozhraní nutná k napojení periferií včetně VR headsetu. 
 
Zdroj: Reddit


reklama