reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA BFGD, velkoformátové displeje, jsou opožděné a drahé

24.8.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA BFGD, velkoformátové displeje, jsou opožděné a drahé
NVIDIA Big Format Gaming Displays jsou nám slibovány už dlouho a mimo jiné byly k vidění také na letošním Gamescomu, kde je výrobci hrdě ukazovali. Už ne moc hrdí však mohli být na ceny, které jsou s BFGD spojeny. 
Pokud si chceme užít plných možností, které moderní grafické karty nabízejí, nemůžeme se spokojit s běžným monitorem, ať už má jakoukoliv úhlopříčku a rozlišení. Dříve to bylo především právě o těchto vlastnostech, k nimž se přidávala odezva, která by měla být zvláště pro akční hry co nejkratší. Dnes už to ale dávno neplatí, máme tu také synchronizaci, vysoké obnovovací frekvence, podporu HDR v různých podobách, zakřivené obrazovky nehledě na různé herní technologie, kterými monitory oplývají. Právě monitory označované jako Big Format Gaming Displays (BFGD) měly toto všechno nabízet a také že nabídnou. Ale za jakou cenu? 
 
 
Hraní her na PC s využitím moderních technologií není nijak levné a vypadá to, že to celé směřuje spíše k dalšímu zdražování. Hi-end herní monitory dle představ firmy NVIDIA podporují její G-Sync, mají rozlišení 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz, podporují HDR s maximálním jasem 1000 cd/m2, disponují velice nízkým zpožděním výstupu obrazu, mají podsvícení s Quantum Dot pro vysoký gamut a zabudovaný NVIDIA Shield. 
 
Je jasné, že takový hardware dnes nemůže být levný bez ohledu na úhlopříčku takového monitoru, ale pokud máme věřit serveru HW.info, můžeme očekávat ceny mezi 4000 a 5000 eury. A to je pro hardware využitý především na zábavu poněkud přehnané. 
 
Další věc je ta, že ani karty NVIDIA s čipy Turing nepodporují HDMI 2.1, které by dokázalo displeje BFGD nakrmit, a tak je možné využít pro dané účely jediné rozhraní, a sice DisplayPort 1.4. GeForce RTX 2080 Ti i 2080 mají po jednom takovém, takže o takový problém zase nejde. 
 
Problém je především ten, že BFGD se už měly prodávat a namísto toho je na řadě další zdržení, a to až do prvního kvartálu příštího roku. 
 
Zdroj: Videocardz


reklama