reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia DGX Quantum: hybridní platforma s CPU, GPU a kvantovým QPU

23.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia DGX Quantum: hybridní platforma s CPU, GPU a kvantovým QPU
Nvidia uvedla také platformu DGX Quantum. Ta má být dle Nvidie prvním kvantovým počítačem akcelerovaným pomocí GPU. O kvantovou část se postarala izraelská společnost Quantum Machines, Nvidia se pak postarala o CPU a GPU.
Kvantové výpočty už nejsou jen hudbou budoucnosti. Společnost Nvidia představuje novou platformu DGX Quantum, která má kombinovat kvantové výpočty s tradičními výpočty pomocí CPU a GPU. Na platformě Nvidia spolupracovala se společností Quantum Mechanics, která dodala svůj systém OPX+. Nvidia naopak dodala Grace Hopper, což je 72jádrový ARMový počítač doplněný o výkonné GPU Hopper. Toto vše má umožnit běh hybridních algoritmů, kombinovat klasické i kvantové výpočty, umožnit rychlou kalibraci, kontrolu a korekci kvantové chyby a podobně.
 
Nvidia DGX Quantum
 
Nvidia Grace Hopper a Quantum Machines OPX+ komunikují přes sběrnici PCIe, přičemž latence by měly být v řádech nižších než mikrosekundy. Platforma je navržena tak, aby umožňovala vznik relativně malých výkonných strojů s několika qubity až po obrovské superpočítače využívající akceleraci pomocí GPU i kvantových výpočtů. Nvidia navíc dodala softwarové řešení CUDA Quantum pro práci s touto hybridní výpočetní platformou, která umožňuje vyvíjet software využívající CPU, GPU i QPU v jednom.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama