reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA dle Massdrop očekává rostoucí ceny karet i ve 3. letošním čtvrtletí

26.2.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA dle Massdrop očekává rostoucí ceny karet i ve 3. letošním čtvrtletí
Hardwarový trh Massdrop uvádí, že má od společnosti NVIDIA informace o jejím předpokladu toho, jak se bude vyvíjet cena GPU a výsledných karet. Můžeme prý očekávat, že v dohledné době dolů nepůjde, spíše naopak. 
Mohlo by se zdát, že na trhu s grafickými kartami už špatně bylo a nyní už může být jen lépe. Ovšem dle toho, co nám předkládá Massdrop, to vypadá, že situace bude ještě v třetím letošním čtvrtletí přinejmenším stejně špatná a dost možná i horší. To už by v podstatě znamenalo, že celý rok si nebude moci koupit grafickou kartu za adekvátní cenu a především to, že ceny ještě zdaleka nevyšplhaly na své maximum. 
 
 
Za tím vším stojí ale nejen kryptotěžaři kupující grafické karty po mnoha kusech, ale také mobilní trh. Na něj neustále přicházejí nové modely od firem Apple, Samsung a jiných, které využívají operační paměti DRAM. Výrobci telefonů prý jsou připraveni za tyto paměti nabídnout vysoké částky, pokud mají mít zajištěnu přednost před ostatními, což jsou firmy jako MSI, Gigabyte, Asus a další AIB partneři AMD a NVIDIE. Grafické karty samozřejmě nepotřebují DDR4L jako telefony, ale paměti GDDRx, ovšem ty jsou vyráběny ve stejných továrnách, jejichž kapacita není nafukovací. Ostatně Samsung už před řadou měsíců ohlásil, že zvýší produkci DDR4L na úkor GDDRx a o nedostatku pamětí se pravidelně mluví. 
 
Brian Hutchins z Massdrop tak tvrdí, že ceny karet půjdou nahoru ještě ve třetím kvartálu, než zaznamenáme jejich uvolnění. Bude velice zajímavé sledovat, jakým způsobem nastoupí nová generace herních karet s čipy Ampere. Ta sice ještě nebyla potvrzena, ale mluvilo o ní už více zdrojů, takže její nástup lze brát jako pravděpodobný. 
 
Po nástupu generace Pascal, konkrétně karet GTX 1080 a 1070, přetrvával jejich nedostatek několik měsíců a to měli o ně zájem pouze hráči, ne těžaři. Pokud budou nové herní karty vhodné pro těžbu, lze si představit, že hráči se k nim prostě nedostanou a určitě ne ti, kteří nebudou ochotni si moc připlatit. A mohlo by to být ještě horší. 
 
Aktuálně na zvýšených cenách karet vydělávají především lidé v prodejích kanálech. Něco málo navíc možná získají výrobci karet, ale AMD a NVIDIA stále prodávají svá GPU za původní ceny, takže ty se těší "jen" z toho, že mají odbyt všeho, co dokáží vyrobit. Pokud ale mají na trhu ještě řadu měsíců vládnout vysoké ceny, mohou je i samotní výrobci GPU začít prodávat dráž, což po nich jejich akcionáři logicky budou požadovat, ale na druhé straně jsou zase zákazníci z řad hráčů, jejichž reakce by rozhodně nebyla vřelá. 
 
Firmy také musí myslet na dlouhodobý dopad pro celý herní PC průmysl. Však dnes si můžeme na našem trhu vybrat - buď GeForce GTX 1060, nebo za stejnou cenu celá konzole Xbox One X. Co to bude?
 
Zdroj: Massdrop


reklama