reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce RTX: kdy budou reálně k dispozici?

27.8.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce RTX: kdy budou reálně k dispozici?
Brzy můžeme očekávat nástup karet NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti, RTX 2080 a RTX 2070, ovšem ty nepřijdou na trh naráz a také se už něco ví o tom, kdy budou k dispozici první kusy a kdy dorazí ve velkých počtech. 
Už řadu dní jsou v našich obchodech nabízeny grafické karty GeForce RTX 2080 Ti a RTX 2080, přičemž RTX 2070 je zatím v nedohlednu, což koreluje s jejím pozdějším nástupem na trh. Je jasné, že nástup generace RTX 2000 bude z hlediska dostupnosti jistě daleko lepší než v případě AMD Radeon RX Vega, které byly dlouhé měsíce (ne)dostupné jen v referenčních verzích. My si můžeme v řadě českých obchodů předobjednat různé a především nereferenční verze karet se zatím neznámým termínem dodání. A k tomu nám může něco říci server wccftech. 
 
 
Autor se odkazuje na informace od AIB partnerů NVIDIE, kteří musí dobře vědět, kdy se mají jejich karty dostat na trh. Co se týče karty NVIDIA GeForce RTX 2080, ta se má dostat na trh v hojném množství 20. září, přičemž o deset dní dříve prý přijdou do obchodů tyto karty v malých počtech a určeny budou spíše pro velké obchody, a lze tak očekávat, že na náš malý trh jich moc nepřijde, pokud vůbec nějaké. 
 
Další informace je ta, že ze všech tří nových karet bude nejvíce dostupná právě série GeForce RTX 2080, takže 2080 Ti a ani 2070 nebudou v září běžně k dispozici. To ale samozřejmě závisí také na zájmu, který u zákazníků vyvolají. 
 
V případě karty NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti začnou běžné dodávky až 27. září, přičemž první kusy dorazí do obchodů už 15. září. I tak jich má být každopádně méně než karet 2080, ale to je logické, když jde o hi-end, o který nebude jednak tak velký zájem a potom jde i o karty s velkými čipy TU102, jejichž výtěžnost nebude vedle TU104 tak vysoká. 
 
A nakonec tu máme GeForce RTX 2070, které prý nemůžeme očekávat ve velkých počtech dříve jak v listopadu. Pak rozhodně dává smysl, že tyto karty se ještě ani nedostaly do předprodeje.
 
Co se stane se sérií GTX 1000? Dalo by se uvažovat o tom, že tyto karty budou dlouhodobě nabízeny po boku RTX 2000, ale tak to s největší pravděpodobností nedopadne, a to k našemu prospěchu. To proto, že čím dříve skončí prodej karet série GTX 1000, tím dříve můžeme vyhlížet pokles cen nových karet. A vypadá to, že o GTX 1000 zájem bude, i když ceny těchto karet zatím vůbec neklesají a zatím k tomu ostatně ani není důvod. Uvidíme, jak dopadnou testy.  
 
Zdroj: wccftech


reklama