reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA mezikvartálně posílila a investoři jsou spokojeni

16.8.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA mezikvartálně posílila a investoři jsou spokojeni
NVIDIA vykazuje při meziročním srovnání stále velký pokles, ovšem její tržby jinak postupně rostou a nyní se dostaly těsně pod 2,6 miliardy dolarů. Akcie reagovaly povyskočením o cca 10 dolarů. A jaký je výhled?
NVIDIA dokázala utržit 2,58 miliard dolarů, což je meziroční pokles o 17 %, ale mezikvartální nárůst o 16 procent. Je jasné, že oproti minulému roku to bude stále slabé a slabé to nejspíše bude i pro aktuální kvartál, neboť budeme srovnávat s obdobím, kdy byl ještě silný odbyt karet používaných pro těžbu kryptoměn. V posledním loňském kvartálu ale nastal náhlý útlum a prudký propad tržeb na pouhé dvě třetiny a z toho se NVIDIA postupně vyhrabává. 
 
 
Za poslední loňský kvartál tak utržila 2,2 miliardy, za první letošní to pak bylo plus/minus stejné a za druhý už to tak je výrazně lepších 2,579 miliardy a i díky tomu a zvýšeným maržím dle GAAP i non-GAAP principů mezikvartálně rostl provozní i čistý zisk. Dle GAAP vyrostl provozní zisk dokonce o 59 procent a čistý zisk v obou případech o 40 procent, takže i z toho jistě pramení ona spokojenost. Na rozředěnou akcii to tak dělalo 0,90 či 1,24 dolarů a NVIDIA je připravena 20. září vyplatit dividendy ve výši 0,16 USD na akcii. 
 
Důležitý je také výhled NVIDIE na aktuální kvartál s ohledem na to, že AMD zahrozilo svými 7nm produkty, i když zdaleka nemá tak širokou nabídku moderních karet jako NVIDIA a ta navíc na trh dostala vylepšené GeForce SUPER. Firma tak očekává další růst tržeb, a to na 2,9 miliard plus/minus dvě procenta, přičemž marže dále porostou na 62 a 62,5 procent (GAAP a non-GAAP). Provozní výdaje se budou pohybovat kolem 980 či 765 milionů, takže jen mírně vzrostou, a dá se tedy předpokládat další prudký růst zisků. 
 
NVIDIA se také pochlubila, že její technologie RTX budou podporovat nové zásadní tituly jako Call of Duty: Modern Warfare, Cyberpunk 2077, Watch Dogs: Legion a Wolfenstein: Youngblood, na trh se dostává celkem 27 nových notebooků s RTX Studio pro tvůrce obsahu a také 25 dalších herních notebooků s Turingy, které tak rozšíří celkovou nabídku na více než 100 modelů. 
 
Zdroj: TZ NVIDIA


reklama