reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nabízí pro GPU Pascal nástroj OC Scanner

28.12.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nabízí pro GPU Pascal nástroj OC Scanner
NVIDIA si už v září připravila pro nové grafické karty s čipy Turing funkci pro snadné přetaktování jedním klikem. Jedná se o funkci OC Scanner, která ale už není exkluzivně jen pro Turingy, ale také pro mnohem rozšířenější karty s GPU Pascal. 
NVIDIA tak udělala logický krok vzhledem k tomu, že její GPU generace Pascal jsou stále ještě velice aktuální, však doposud proudí na trh nové verze, a tedy i zbrusu nové karty. OC Scanner tak bude k dispozici i na kartách GeForce GTX 1000, a to nejdříve prostřednictvím nejnovější betaverze utility MSI Afterburner. Po ní už bude následovat ostrá verze a také podpora v rámci jiných utilit, jako je třeba EVGA Precision X1. 
 
 
OC Scanner je stejně jako jiné funkce pro automatické přetaktování určen pro ty uživatele, kteří s taktováním nemají zkušenosti, obávají se možných neblahých následků, ale rádi by ze svého hardwaru získali větší výkon. Přetaktování jedním stiskem tlačítka tak můžeme využít i v případě, kdy nechceme nic řešit, jako třeba hledat nejvyšší možný takt, při němž se ještě karta nebude přehřívat a bezpečně ho zvládne. Je pak pochopitelné, že v takovém případě nelze hned čekat, že nám OC Scanner a podobné funkce nabídnou maximální možný výkon. 
 
 
Nicméně OC Scanner má kartu sám otestovat při různých nastaveních napětí a taktu, a to právě s ohledem na stabilitu, takže by neměl prostě jen zvednout takt o pár desítek megahertz s ohledem na to, co by daná karta se svým GPU ještě měla bez problémů zvládnout. 
 
Aktuálně tak můžeme OC Scanner využít právě v nejnovější betaverzi MSI Afterburneru, což je verze 4.6.0 Beta 10. Tu si můžete stáhnout třeba na Guru3D, kde jsou k dispozici také úplné informace o tom, co dalšího nová verze přináší. V případě této utility můžete hledat funkci nazvanou MSI Overclocking Scanner, která je oficiálně podporována na kartách Nvidia GTX 10x0 a Nvidia RTX 20x0 pod 64bitovými systémy Windows. Pak ji postačí aktivovat tlačítkem přímo z hlavního okna.
 
 
Je třeba ještě poznamenat, že jako betaverze může mít Afterburner 4.6.0 různé chyby, takže kdo na ně není zvědavý, počká si na finální verzi. Navíc pak MSI udává, že daná funkce bude zvyšovat pouze takt GPU grafické karty a případné zvýšení taktu pamětí už je zcela na uživateli. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama