reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA odloží nástup prvních RTX 2000 o týden, kdy bude mainstream?

17.9.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA odloží nástup prvních RTX 2000 o týden, kdy bude mainstream?
Rozpačité zprávy přicházejí z tábora firmy NVIDIA. Po posunutí termínu zveřejnění prvních recenzí se dozvídáme také o pozdějším nástupu prvních karet řady RTX 2000. Vedle toho tu jsou od Asusu i informace o tom, kdy přijde mainstream. 
Většina lidí, kteří mají zájem o nové karty, čekají na nástupce modelů GTX 1060 a od zástupce firmy Asus zpovídaného serverem PC Watch se dozvídáme, že náhrady GTX 1060 a GTX 1050 můžeme očekávat někdy v příštím roce. Vedle toho bylo uvedeno, že grafické čipy Turing byly původně plánovány pro 10nm proces firmy Samsung. Jenomže kvůli průtahům s jeho zprovozněním musely být přepracovány pro 12nm proces firmy TSMC, čemuž by se dalo věřit. Ostatně Turing není jen herní, ale plnohodnotná nová generace a na 12nm procesu byla založena už Volta. NVIDIA si však měla nechat odemčená vrátka pro případný die shrink Turingu s využitím nového 8nm procesu Samsungu, který vychází právě ze zmíněného 10nm procesu. 
 
 
Vypadá to tak, že pro převánoční nákupní sezónu si NVIDIA připraví přinejlepším karty RTX 2080 Ti, RTX 2080 a RTX 2070. Za tím můžeme vidět jednak dosud bohaté zásoby čipů Pascal na skladech NVIDIE samotné a jejích AIB partnerů v kombinaci s klasickým nedostatkem nových karet na začátku jejich životnosti. 
 
Ostatně o tom by mohlo být pozadí nové zprávy serveru Anandtech, dle níž budou všechny nové karty řad GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti k dispozici až od 27. září a ne od 20. září, jak bylo původně plánováno, přičemž zákazníci, kteří se odhodlali si svůj kus předobjednat, se mohou dočkat právě někdy mezi zmíněnými dvěma termíny. Můžeme také očekávat, že recenze obou těchto karet budou vypuštěny do světa také v jeden den, a sice v tuto středu, 19. září, což bylo ohlášeno už dříve. 
 
Nějak se nám to tedy komplikuje a my se alespoň můžeme podívat na oficiální benchmarky, které přinesl server Videocardz. Ten využil oficiálního průvodce pro recenzenty, takže zveřejněné výsledky pochází přímo od NVIDIE a nelze je brát jako nezávislé testy. Pokud by ale nové RTX 2000 měly takové výkony, jaké ukazuje NVIDIA ve svých testech, nebylo by to až tak špatné. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama