reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA přejde na 14nm výrobní proces od Samsungu

5.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
NVIDIA přejde na 14nm výrobní proces od Samsungu
Společnost NVIDIA je dalším velkým zákazníkem Samsungu, který využije jejich nový 14nm FinFET výrobní proces pro výrobu svých čipů. Díky tomu se možná nových čipů dočkáme i o pár měsíců dříve.
Zatímco na poli smartphonů se společnosti Samsung poslední dobou nedaří tak jako dřív, na poli výroby čipů sbírá podstatně více úspěchů. Např. u digitálních fotoaparátů přinesla jako první 65nm výrobní technologii v prvním CMOS BSI čipu s velikostí APS-C ve fotoaparátu Samsung NX1. Připomeňme, že konkurenční Sony u svých digitálních snímacích čipů používá 180nm technologii a Canon dokonce prehistorickou 500nm výrobu.


NVIDIA logo


Samsung navíc rozjíždí i pokročilé metody výroby procesorů. Zde se konkrétně jedná o 14nm FinFET proces, který budou využívat společnosti Apple i Qualcomm. Nově se k nim přidá i NVIDIA, která původně chtěla využívat 16nm FinFET proces od TSMC (ten plánuje např. ARM pro své Cortex-A72). Nových čipů bychom se navíc neměli dočkat už o něco dříve. TSMC rozjede svůj 16nm proces začátkem roku 2016, zatímco Samsung by měl stihnout rozjet 14nm proces už v druhém čtvrtletí toho roku, takže NVIDIA může s novými čipy přijít v dřívější době.


Samsung logo


Důvodů k přechodu bude patrně více, vedle toho, že bude k dispozici už v první půli roku 2015, to může být (teoreticky) i nižší spotřeba nebo vyšší výkon. Ostatně i Apple chtěl snížit svou závislost na Samsungu, u nynějšího čipu v iPhone 6 a 6 Plus přešel od Samsungu na 20nm proces od TSMC, nakonec stejně jako NVIDIA zvolil pro následující generaci procesorů 14nm proces společnosti Samsung a vrátil se zpět.

Zatím není jasné, které všechny řady čipů bude NVIDIA u Samsungu vyrábět. Pravděpodobně to bude Tegra, ale úplně nelze vyloučit ani klasické grafické čipy, byť to zatím není moc pravděpodobné. Samotný Samsung jej pak použije u nového procesoru Exynos 7. Otázkou je, kde se Exynos 7 poprvé použije, protože vlajková loď Galaxy S6 by měla být představena už v březnu, a to ještě výroba novým procesem nebude probíhat.

Zdroj: www.tomshardware.com, www.extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama