reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA raketově roste, za rok má o 66% vyšší tržby

11.5.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA raketově roste, za rok má o 66% vyšší tržby
Společnost NVIDIA může být společně se svými akcionáři velice spokojena s nejnovějšími finančními výsledky. Nyní již počítala svůj první fiskální kvartál roku 2019 a v meziročním srovnání za něj dokázala utržit o 66 % více. 
Není tedy divu, že si NVIDIA připsala další rekordní kvartál, který skončil 29. dubna 2018. Jde tak o první fiskální kvartál této firmy za rok 2019, v němž dokázala utržit 3,21 miliard dolarů, a to je přesně o dvě třetiny více než před rokem, kdy to bylo 1,94 miliard. V mezikvartálním srovnání to je pak o 10 procent vyšší částka oproti 2,91 miliadám. To platí pro GAAP i non-GAAP principy, přičemž velice podobné jsou i hrubé marže, které NVIDIA dokázala zvýšit na slušných 64,5 či 64,7 procent. 
 
 
To vše se pochopitelně podepsalo i na ziskovosti firmy, která i přes zvýšení provozních nákladů dokázala prudce zvýšit svůj čistý zisk, a to rovnou o více než 140 procent na téměř 1,3 miliardy dolarů. Pokud bychom to měli srovnat s AMD, pak to dosahuje kvartálně podobných částek, ovšem nejde o zisk, ale pouze o tržby, takže NVIDIA je díky vývoji v posledních letech už někde zcela jinde a připisuje si zisk kolem 2 dolarů na akcii, a to je dle GAAP dokonce o 151 % více než před rokem. 
 
Není divu, že NVIDIA dosahuje takových výsledků vzhledem k prudce rostoucímu trhu s AI, kde má co nabídnout a jistě přispěl také nebývalý zájem o karty ze strany těžařů kryptoměn, který však už v podstatě skončil, alespoň prozatím. Zájem o karty GeForce ostatně dobře ilustruje fakt, že za poslední rok vzrostly kvartální tržby spojené s herními produkty o 68 % na 1,72 miliardy. Z toho je jasně patrné, že i když priorita herních produktů při vývoji nových GPU už není taková jako dříve, stále je herní trh pro NVIDII klíčový. Produkty pro datová centra mimochodem přinesly v posledním roce růst o 71 procent a kvartální tržby rekordních 701 milionů dolarů
 
Pro druhý kvartál NVIDIA očekává tržby kolem 3,1 miliard dolarů plus/minus dvě procenta, takže v podstatě stejný výsledek, ovšem s hrubými maržemi mezi 63,3 a 63,5 %. V ostatních ohledech se zpráva už zabývá jen tím, co bylo a ne co bude. Ohlášení nových produktů se tak nedočkáme, a to ani ve formě náznaku. 
 


reklama