reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA SaturnV: AI superpočítač s GPU Volta

14.11.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA SaturnV: AI superpočítač s GPU Volta
NVIDIA si už dříve vypůjčila název rakety, která dostala člověka na Měsíc a vyrobila superpočítač SaturnV, který se specializuje na systémy umělé inteligence. Jeho aktualizovaná verze k tomu využije to nejlepší, co NVIDIA má, a sice GPU Volta.
NVIDIA SaturnV je skutečný superpočítač, který nabídne především ve své oblasti velice vysoký výkon, jenž se pomalu šplhá k hranici EXAFLOPS (1018), i když k tomu má i přepracovaný model ještě dlouhou cestu. A co se týče dané oblasti, jde o výpočty v half precision, čili FP16, které pro AI systémy stačí. SaturnV s GV100 ale ještě není postaven, ovšem až bude, snadno se zařadí mezi 10 nejvýkonnějších AI superpočítačů světa (možná rovnou na 1. místo) a měl by mít jedno další prvenství, a to jako světově energeticky nejefektivnější model. 


SaturnV se skládá z celkem 660 uzlů NVIDIA DGX-1 a každý z nich obsahuje osm GPU NVIDIA GV100 generace Volta, takže celkově jich tu je 5280. Každé z nich nese 5120 CUDA jader, jichž je tu díky tomu přes 27 milionů. Dle hrubých údajů tato výbava stačí na 660 PETAFLOPS (1015) v FP16, na což se architektura Volta specializuje. V ideálním případě by pak mohl být výkon v FP64 čtvrtinový, ale ve skutečnosti jde o 40 PETAFLOPS. 


Tento superpočítač by měl svým výkonem překonat i model Summit, který společně vyvíjí právě NVIDIA ve spolupráci s IBM. Summit by zase měl z trůnu žebříčku TOP500 sesadit čínský superpočítač Sunway TaihuLight, který je aktuálně světově nejvýkonnější. Americký privátní sektor se tak velice snaží o to, aby Číně zase uzmul vedoucí pozice v TOP500.


Ještě starý SaturnV s GPU Tesla P100 dosahoval vysoké energetické effektivity 15,1 GFLOPS na watt, a byl tak čtvrtý nejefektivnější model na světě. Nová verze s GV100 tak bude pochopitelně ještě efektivnější a NVIDIA sama předpokládá, že se umístí rovnou na první místo. 

Nový SaturnV a Summit nejsou jediné superpočítače s GPU generace Volta. Máme tu také ještě Japonce, kteří dále vylepšují svůj model ABCI. Ten nedávno dostal 4352 GPU GV100, což vyhouplo jejho výkon v FP64 na 37 PETAFLOPS a v FP16 na 550 PETAFLOPS. I tento počítač se tak má zařadit mezi první tzv. EXAFLOPS-scale superpočítače, i když v tomto řádu stále nemá ani 1, ale pouze 0,55. Čili jak se to vezme. Éra EXAFLOPS už je pomalu tu, ale i tak pořád čekáme na model, který danou hranici jako první prolomí. A lze také očekávat, že čas těchto nových superpočítačů bude stále častěji využíván právě pro AI. 



reklama