reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA snižuje odhad tržeb za aktuální kvartál

27.5.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA snižuje odhad tržeb za aktuální kvartál
NVIDIA vypustila do světa své finanční výsledky za první kvartál fisk. roku 2023, které jsou velice příznivé, ovšem na rozdíl od výhledu do budoucna, respektive na právě probíhající kvartál.
Finanční výsledky NVIDIE za poslední kvartál jsou k dispozici v tomto PDF, kde se dočteme o tom, že byly zaznamenány rekordní čtvrtletní tržby ve výši 8,288 mld. USD, které přinesly především datacentrové a herní produkty. Jedná se tu o 46% meziroční zvýšení tržeb, nicméně kvůli vysokým provozním výdajům se i tak o 15 procent snížil čistý zisk na 1,618 mld. USD (GAAP). Dle non-GAAP je ovšem čistý zisk 3,443 mld. USD. 
 
Mezikvartálně přitom tržby také rostly, a to o 8 procent a výnos na akcii se zvedl o 3 procenta, čili předchozí kvartál nelze brát z celkového pohledu jako špatný, právě naopak. 
 
 
V after-hours obchodování však hodnota akcií NVIDIE reagovala prudkým propadem o cca 20 USD na 152 USD. Investoři tak mohli reagovat jednak na snížení očekávaných tržeb o cca 500 milionů USD na výsledných 8,1 mld. USD, což bude dle NVIDIE následek konfliktu na Ukrajině a lockdownů v Číně. Po celý včerejší den ale naopak cena akcií Nvidie výrazně rostla a zavřela na hodnotě 178,51 USD, tzn. o 5 % výše, než kde byla před zveřejněním nejnovějších finančních výsledků.
 
Vedle toho ale prudce klesly i prodeje těžebních akcelerátorů Cryptocurrency Mining Processor (CMP), které se zdaleka nejvíce podepsaly na 52% meziročním poklesu v segmentu OEM and Other. V tom není třeba hledat žádnou záhadu, neboť bylo naprosto jasné, že po CMP se zavře voda hned jak skončí další vlna těžby kryptoměn na grafických kartách. 
 
Během 2. kvartálu 2021 tak NVIDIA za CMP utržila 266 milionů dolarů, pak to bylo už jen 105 milionů a v závěru roku slaboučkých 24 milionů. Kolik to bylo v posledním kvartále, NVIDIA už neuvádí. 
 
Doba hojnosti daná dopady pandemie a těžbou kryptoměn je tak opět jednou pryč, což velice dobře ilustruje i pokles hodnoty akcií NVIDIE z 326 USD (ATH z listopadu 2021) na polovinu. NVIDIA v tom pochopitelně není sama, rovněž AMD od listopadu klesá, i když na polovině zatím není, což je podobné i v případě Intelu.
 
NVIDIA je tak nyní v podobné pozici jako před nástupem generace Turing, ovšem nejspíše s tím podstatným rozdílem, že nebude mít na skladech miliony GPU, jichž se bude těžko zbavovat, jako tomu bylo v případě čipů Pascal. Právě k ochraně před tím posloužily i CMP a situace na trhu je nyní taková, že masové výprodeje ještě neprobíhají, ačkoliv nová generace Ada by měla být ukázána možná už v červenci. Ale nebudeme předbíhat. 


reklama