reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA ukázala externí TITAN Xp a Quadro

1.8.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA ukázala externí TITAN Xp a Quadro
Společnost NVIDIA připravila externí řešení pro podstatné navýšení grafického výkonu, a to rovnou pomocí karet TITAN Xp nebo Quadro. Zájem by tak měli mít spíše lidé hledající výkon pro účely práce, ne hraní. 
Můžeme v tom také vidět alternativu k systému AMD XConnect, jenž je ale univerzální, takže s jeho pomocí si konec konců můžeme onen TITAN Xp nebo Quadro zapojit k notebooku či jinému počítači pomocí jednoho kabelu také. 
 
 
NVIDIA svou novou "eGPU iniciativu" představila v Los Angeles na SIGGRAPH 2017 a uvedla, že jejím záměrem je zpopularizovat karty TITAN Xp a Quadro s přispěním partnerů vyrábějících tenké a lehké notebooky, které nemají a zatím ani nemohou mít dostatek grafického výkonu pro náročné aplikace. Jde o virtuální realitu, fotorealistické renderování, umělou inteligenci, atd. 
 
NVIDIA uvádí, že spolupracuje i s firmami jako Sonnet, One Stop Systems, Magma, Akiti nebo Bizon, což nejsou ve spotřebitelské oblasti zrovna známé značky. Jde o firmy, které se zabývají profesiální technikou a jejím nasazením, a konkrétně jde například v případě One Stop Systems o High Performance Computing, strojové učení, finančnictví, zdravotnictví i armádní systémy, pro což tato firma nabízí své vysoce výkonné klastry a servery. Lze tak očekávat, že tyto firmy nabídnou svá řešení s externě zapojenými kartami od NVIDIE. 
 
Pokud jste ale čekali na nějaké technické podrobnosti o tom, jak budou tyto karty připojeny, napájeny a co vůbec nový systém nabídne třeba v porovnání s XConnect, čekali jste marně, neboť NVIDIA o ničem takovém nemluvila. Lze ale očekávat, že využije také Thunderbolt 3, anebo nějaké zcela jiné a speciálně vyvinuté rozhraní, které by mohlo nabídnout vyšší propustnost než čtyři linky PCIe 3.0. 
 
 
NVIDIA alespoň představila novou verzi SDX OptiX 5.0 využívající umělou inteligenci pro vylepšení vykreslování 3D scén pomocí ray tracingu. Nové SDK dokáže pomocí GPU akcelerovat funkci motion blur, čili efekt rozmazaných objektů vlivem pohybu a pak je tu také AI-Denoiser, který umí vykreslenou scénu zbavit šumu. Dle NVIDIE bude OptiX 5.0 nejlépe pracovat na nových DGX Station a není divu, když ty už počítají s architekturou Volta. Nové SDK bude k dispozici od listopadu, a to pro registrované vývojáře zdarma. 

reklama