reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA ukončila podporu 32bitových operačních systémů

10.4.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA ukončila podporu 32bitových operačních systémů
NVIDIA se rozhodla, že už nebude podporovat žádný z 32bitových operačních systémů, což zahrnuje i Windows 10. Tuto podporu se chystá ukončit již v tomto měsíci, což ale ještě neplatí pro případné opravy závažných chyb. 
Společnost NVIDIA ve svém vyjádření uvedla, že ukončení podpory 32bitových operačních systémů zahrnuje budoucí ovladače Game Ready, opravy chyb (ne bezpečnostního ražení), nové funkce a vylepšení týkající se ladění výkonu karet. Pouze aktualizace pro opravy kritických bezpečnostních chyb budou vydávány do ledna příštího roku. To se tak dotkne především hráčů, kteří budou muset přejít na 64bitový systém, pokud si budou chtít nadále stahovat nejnovější ovladače. Můžeme se tak podívat na podíl 32bitových systémů Windows na platformě Steam z března tohoto roku. 
 
březen 2018
 
Dle tohoto žebříčku už téměř 90 procent uživatelů má nainstalovanou 64bitovou verzi systému Windows 10, 7, 8.1 nebo 8 a lze předpokládat, že pokud někdo využívá 32bitový systém, jeho počítač stejně není žádné herní dělo, které bude moci těžit z nabídky nejnovějších verzí ovladačů. 
 
 
červenec 2017 
 
Můžeme se také ještě podívat na stav z loňského července, kdy na Steamu drtivě nastoupily Windows 10 na úkor sedmiček (způsobit to mělo především vypuštění hry PUBG na čínský trh), jež od té doby už definitivně ztratily svou dominantní pozici. A ostatně už právě sedmičky v roce 2009 odstartovaly éru masivního přechodu ze 32bitových na 64bitové systémy, což šlo ostatně ruku v ruce se zvyšujícími se kapacitami operační paměti, neboť 32bitové Windows dokáží adresovat pouze 4 GB.
 
Nakonec se ještě sluší uvést, že rozhodnutí NVIDIE platí pro všechny jí podporované systémy, čili i pro 32bitové FreeBSD i Linux. 
 
S ukončením podpory 32bitových OS je spojena ještě jedna zpráva, a sice ukončení podpory karet NVIDIA s čipy Fermi (GeForce GTX 400 a GTX 500). Pro ty platí to samé, co pro zmíněné operační systémy, čili žádné nové ovladače po tomto měsíci. 
 
Zdroj: NVIDIA


reklama