reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA v Evropě zdražuje své vlastní modely RTX 3000

24.1.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA v Evropě zdražuje své vlastní modely RTX 3000
NVIDIA se rozhodla zdražit své vlastní karty Founders Edition, což zatím platí dle dostupných informací jen v Evropské Unii, ovšem brzy by se měla "dočkat" rovněž Velká Británie. Jaký je důvod pro zdražení zrovna v této době? 
Minulý týden nastal výrazný pokles hodnot kryptoměn, čili zatím konkrétně pro Ethereum nastává opačný vývoj než na začátku minulého roku, kdy se jeho hodnota začala zvyšovat. Nyní přišly už tři brzy po sobě jdoucí poklesy z cca 4000 až na aktuálních 2500 USD. Jaký bude další vývoj, to pochopitelně nikdo neví, ale aktuálně situace nenahrává tomu, aby se těžaři mohli přetrhnout ve snaze dokupovat nové karty. 
 
 
Jenomže ceny grafických karet na trhu se zatím výrazně nepohnuly, ačkoliv zprávy hlásí, že jich je nyní na trhu více než dříve. NVIDIA se ovšem sama rozhodla k neočekávanému kroku, a sice ke zdražení svých vlastních modelů Founders Edition generace RTX 3000. 
 
 
V průměru jde o cca 6% zdražení, které se týká pouze zemí Evropské Unie a brzy nejspíše i Velké Británie, kde zatím měla zdražit jen RTX 3070 Ti. V našich končinách by nás přitom zdražení karet z Founders Edition ani nemuselo moc trápit, protože ty tu stejně obvykle nejsou v nabídce, ale jde spíše o to, zda a jak moc mohou být zdražením karet NVIDIE ovlivněny ceny karet od AIB výrobců. Můžeme doufat, že ne moc, neboť NVIDIA se snažila své vlastní karty prodávat za doporučené ceny, zatímco AIB modely na běžném trhu jsou už samy o sobě vysoce předražené.  


reklama