reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA za první kvartál utržila o třetinu méně než před rokem

17.5.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA za první kvartál utržila o třetinu méně než před rokem
NVIDIA zveřejnila informace o své finanční situaci a výdělcích za svůj první fiskální kvartál roku 2020, který skončil nedávno 28. dubna. Dle očekávání to bylo slabé především v meziročním srovnání. 
Tržby firmy NVIDIA šly prudce dolů už v předminulém kvartálu, který se týkal závěru kalendářního roku 2018 či fiskálního roku 2019. Jensen Huang to označil za přímé dopady kryptokocoviny, která přinesla plné sklady neprodaných Pascalů a my dobře víme, že v některých případech je těchto čipů stále dost, však se stačí podívat na dostupnost karet GeForce GTX 1060. 
 
Zatím to tak vypadá, že oproti minulému roku bude kalendářní 2019 pro NVIDII jen slabý, ale nepředbíhejme, však tu máme zatím výsledky jen za první kvartál. Ty udávají, že NVIDIA za 1. fiskální kvartál 2020 utržila 2,22 miliard dolarů, což je oproti 3,21 miliardám před rokem prudký, ale očekávaný pokles. Za předchozí kvartál to přitom bylo 2,21 miliard, takže v podstatě stejně, přičemž ten se na jednu stranu týkal tradičně silné sezóny, zatímco začátek roku je zase nejslabší, ale na stranu druhou bychom očekávali, že se v něm už plně projeví nabídka generace Turing. Ta se možná projevila, ale ve srovnání s vrcholící vlnou kryptotěžby v předešlém roce to bylo stále slabé. 
 
 
NVIDII se podařilo dosáhnout toho, co předpovídala v lednu, kdy mluvila o tržbách zhruba 2,2 miliardy. Na finanční výsledky přitom zareagoval trh tak, že hodnota akcií firmy nakrátko vyskočila o 10 dolarů, ale záhy zase spadla na téměř původních 160 USD. 
 
A co dalšího vyčteme? Pohádkové zisky z předchozího roku jsou ty tam, za což mohou vedle nižších tržeb i výrazně nižší marže, takže provozní zisk se snížil z 1,3 miliardy na cca 360 milionů. Oproti předchozímu kvartálu je to ale přece jen lepší, pokud tedy nesrovnáváme čistý zisk dle GAAP. Více než půl miliardy čistého zisku dle non-GAAP ale není vůbec špatné. 
 
Jensen Huang také ohlásil, že NVIDIA se vrací k růstu, který si slibuje také od téměř stovky nových modelů notebooků s GeForce Max-Q. Hlásá také, že "NVIDIA RTX získaly širokou podporu z řad průmyslu, který z ray tracingu učiní standard pro příští generaci her".  No uvidíme. 
 
A jaký je výhled na tento kvartál? NVIDIA skutečně očekává růst, tedy mezikvartální a ne meziroční, a to na tržby kolem 2,55 miliard. Marže se mají pohybovat mezi 59 a 60 procenty, což se vše odrazí také ve vyšším zisku. 
 
Zdroj: TZ NVIDIA 


reklama