reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA ohlásila finanční výsledky, tržby šly prudce dolů

15.2.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA ohlásila finanční výsledky, tržby šly prudce dolů
Přesně jak se očekávalo, NVIDIA dosáhla výrazně nižších tržeb za svůj poslední fiskální kvartál, než jaké očekávala ve výhledu. O tom ale ostatně na konci ledna informovala a její upravený výhled byl nakonec přesný. 
NVIDIA ve svém původním výhledu předpokládala, že za fiskální kvartál zakončený 27. ledna 2019 utrží kolem 2,7 miliard dolarů. Na konci ledna ale firma oznámila, že tržby budou spíše kolem 2,2 miliard a je pochopitelné, že v tu dobu již sama musela vědět, že nově ohlášené číslo bude odpovídat skutečnosti. 
 
 
Nyní tu máme už přesná čísla a ta říkají, že tržby činily 2,21 miliardy dolarů, což znamená meziroční pokles o 24 % a mezikvartální dokonce o 31 %. Výnos na rozředěnou akcii dle GAAP byl 0,92 USD, což je meziročně o 48 % méně a mezikvartálně o 53 % méně. Dle non-GAAP to byl výnos 0,8 USD, a tedy o 53 % méně meziročně a 57 % méně mezikvartálně.
 
Nicméně za celý fiskální rok 2019 NVIDIA utržila 11,72 miliard, a to je oproti 2018 o 21 % víc, za což mohou právě silné kvartály, kdy ještě probíhala "kryptohorečka". Jensen Huang to tak právem označil za turbulentní závěr jinak skvělého roku. Stále ale vidí pozici své firmy jako silnou a slibuje si růst na trzích s umělou inteligencí a autonomními systémy řízení či obecně s robotikou. 
 
Výhled na aktuální kvartál je takový, že NVIDIA očekává víceméně stejné tržby, takže odhad je také 2,2 miliard plus/minus 2 procenta. Marže dle GAAP i non-GAAP mají dosáhnout cca 59 procent, což má být lepší než v posledním kvartálu, ale stále horší než v těch předchozích. Pro celý rok 2020 pak NVIDIA předpovídá mírně horší či stejné tržby, což by ovšem mělo znamenat, že v dalších kvartálech už půjdou tržby výrazně nahoru. 
 
 
A jak je vidět z podrobného rozpisu tržeb dle hlavních divizí firmy NVIDIA, za tím vším vězí především prodej herních karet. Pak je tu ještě OEM and IP, ale s daleko menším objemem tržeb, zatímco 46% pokles divize, která předtím firmě NVIDIA přinášela čtvrtletně více než 1,7 miliard dolarů, je zcela zásadní. Na tom je vidět, že zaplněné sklady starými Pascaly byl opravdový problém a že Turingy opravdu moc netáhnou. 
 
Zdroj: TZ NVIDIA


reklama