reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia zaplatí pokutu 5,5 mil. USD za nejasné údaje o prodeji GPU těžařům krypta

9.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia zaplatí pokutu 5,5 mil. USD za nejasné údaje o prodeji GPU těžařům krypta
Problém Nvidie s nejasně prezentovanými finančními údaji ohledně zisku z prodeje GPU těžařům kryptoměn se datuje až do roku 2018. Nyní tu kvůli tomuto prohřešku po čtyřech letech máme pokutu pro Nvidii, kterou komise SEC udělila ve výši 5,5 mil. USD.
Přelom let 2017 a 2018 byl ve znamení obrovské kryptoměnové mánie, která vystřelila hodnotu Bitcoinu až téměř na 20 tisíc dolarů. Ze začátku roku 2018 ale bublina praskla, což s sebou neslo několik důsledků. Pocítila to např. i společnost Nvidia, která se velmi těšila z výrazně navýšeného zájmu o GPU zejména kvůli těžařům Etherea. Problém byl ale v tom, že ve finančních zprávách se tyto prodeje schovaly do všeobecných prodejů GPU, což mělo dle komice SEC (Securities and Exchange Commission) uvést investory v omyl a dát jim nejasnou informaci o tom, jak si firma ve skutečnosti stojí na svém hlavním trhu, GPU pro hráče.
 
Nvidia logo
ilustrační obrázek, autor: Will Buckner, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Investoři tak mohli nabýt dojmu, že se výrazně zvýšil zájem o GPU ze strany hráčů a ne až tolik ze strany těžařů, což je výrazně více volatilní trh. Zatímco tak příjmy společnosti rostly a zprávy spíše vyznívaly, že jde o hráčský boom a firma krásně roste, Nvidia, podle SEC si dobře vědoma vlivu těžby na předchozí růst příjmů, tento vliv neprezentovala dostatečně jasně. Dramaticky rostoucí firma tak kvůli krachu kryptománie o trochu později výrazně snížila odhad příjmů na další čtvrtletí. Kvůli nejasným zprávám o skutečnosti udělila komise SEC Nvidii pokutu ve výši 5,5 milionu USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama